Wil je een oude muur een totale make over geven en wil je hiervoor geen groot budget uitgeven? Dan is een accentmuur maken misschien een tip. Daar werd een oude muur met deuringang, vervangen door een muur in hout, die modern opgefrist werd met diverse tinten kalkverf. Het resultaat is een trendy romantische kamer voor een prikje.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Houten planken die gebruikt worden voor het maken van een tuinafscheiding (als je ze bij de houthandel op de kop kunt tikken als resthout, ben je nog beter af)

-Nagels en nagelpistool

-Kalkverf in diverse aansluitende kleuren (hier werden twee blauwtinten + grijs en wit gebruikt)

-Verfborstel

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1

In het voorbeeld moest er een deur tussen twee kamers weggewerkt worden, dus dat vraagt iets meer tijd, maar je kan dit project ook gewoon op een doorlopende muur doen.

In geval van het voorbeeld, werden eerst de omlijstingen rond de deur verwijderd; breng dan wel herkenningspunten aan, waar de lijsten zaten, voor een goede verankering van de nagels later, rond de deur.

STAP 2 BEPALEN WELKE HOUTSOORT TE KIEZEN

Je kan opteren om gerecycleerd hout te gebruiken, maar kies dan wel goede kwaliteit. In het voorbeeld echter, werden onbehandelde houten planken gebruikt, op een tuinafscheiding te maken; kortom, stevig en degelijk hout.

STAP 3 De houtplanken schilderen met kalkverf.

In het voorbeeld werd er met diverse kleurtinten gespeeld, vooral pasteltinten, die mooi samen blenden. Om een beetje een waterachtig effect te krijgen, werd de kalkverf gemengd met 3 delen water tegenover 1 deel verf. Dat maakt de kleuren nog zachter, laat de houtnerven mooi uitkomen en geeft een beetje een vintage uitstraling aan het geheel.

Je kan het hout daarna behandelen met een vernis, maar hier werd de old wash look behouden, door geen vernis te gebruiken.

STAP 4 DE MUUR BEGINNEN OPBOUWEN

Waar je begint bepaal je zelf, maar als je bovenaan begint, heb je voor bijna de volledige muur, mooie gelijke planken, terwijl je enkel onderaan een beetje zult moeten puzzelen. (maar meestal wordt dat deel toch bedekt door meubilair.

Voorzie op de muur, de aanhechtingspunten voor de planken; dit kan je doen door als het ware een kader in hout op de muur te bevestigen, waartegen je straks de planken zult bevestigen.

STAP 5 HET PATROON SAMENSTELLEN

Hoe het patroon van de planken eruit zal zien, bepaal je zelf, maar hier werd gekozen voor een patroon met zowel langere als kortere planken, hetgeen het geheel een moderne, speelse look geeft. Hier werd het patroon ook niet herhaald, dus wordt het een kunstwerk “on the move”. Wissel de kleuren af en bouw rustig verder (zorg er wel voor dat je planken op de aanhechtingspunten uitkomen).

Zet de planken vast met nagels en het nagelpistool.

Zorg er wel voor dat je zo recht mogelijk blijft (gebruik een waterpas), want dat valt wel op bij het eindresultaat.

STAP 6 AFWERKING NAAR WENS

Hoe je de planken afwerkt, kies je zelf; je kan bijvoorbeeld een kader leggen over de zijkanten, maar in het voorbeeld werd dat niet gedaan, omdat het dan de ruwe uitstraling zou verstoren. Als de planken mooi aansluiten tegen de hoeken, is dat ook niet echt nodig.

Afgewerkt heeft de muur geen verdere aankleding meer nodig; de muur op zich is de aankleding!

MOOI!!

Bron:https://www.martysmusings.net/2017/05/how-to-diy-plank-walls-with-chalk-paint.html

Opmerking plaatsen