In het zomerzonnetje bloeien de rozen in de tuin uitbundig. Maar met de zon komen ook vaak zomerse onweders die vaak gepaard gaan met veel regen en zelfs hagel, die een einde maken aan de prachtige zomerbloei. Rozen in lichte tinten dragen vaak sporen van dit natuurgeweld, waardoor ze niet meer bruikbaar zijn voor bloemstukken.

Daarom is het goed de regen te snel af te zijn en nog snel een zomers bloemstuk te maken met deze koningin der bloemen.

Het onderstaande stuk kan je gebruiken als tafeldecoratie of gewoon als centerpiece op de tuintafel of kast.

De plantenhouder kan je zelf kiezen; er bestaan veel verschillende soorten aparte vormen. Hier werden twee smalle hoogoplopende houders gebruikt, die je als het ware als een boekensteun samen kan voegen, waardoor je een heel bijzonder tafelstuk krijgt, maar de geschikte bloemen passen in elke houder naar keuze.

Wat heb je allemaal nodig

 • een of twee smalle schalen
 • groen steekschuim
 • Bij dit type schalen een prikker om je steekschuim vast te zetten langs de rechtopstaande kant. Heb je enkel een horizontale opening hoeft dit niet.
 • Een scherp aardappelmesje om de bloemen aan te snijden.
 • tuinbloemen (hier grote variatie aan rozen) kleuren die bij elkaar passen. De hier gebruikte rozen: Eden roos of Piere de Ronsart (zeer gevulde roze), Sombrueil (wit), Bouquet Parfait (wit-roze trosroos), Compassion (abrikoos koper), Swan Lake…
 • optioneel: pitriet of aluminium sierdraad.

Werkwijze?

 • snij een vorm in steekschuim die tot net 1 cm onder de rand van je schalen blijft
 • Indien je boekenstaandersschaaltjes hebt, zet je met fix een prikker vast en plaats dan je nat steekschuim hier op.
 • Indien je wil bloemschikken met groenvulling, knip je die eerst en verwijder je dan van het onderste stengelgedeelte alle blaadjes. Laat bladeren nooit binnenin het steekschuim zitten. Beter is het een vrije stengel te hebben om in het steekschuim te steken en zo zuigen je stengels en bloemen maximaal water op.

Werk je enkel met rozen, kun je daarmee direct aan de slag, maak er een patchwork van, verdeel de soorten rozen gewoon over het bloemstuk ; zorg voor een mooie kleurverdeling. Doe dit tot je een mooi evenwicht hebt over het gehele stuk. Meer werk is het eigenlijk niet.

 • indien je met zaaddozen van vb klaprozen werkt, plaats die er dan als laatste tussen.
 • Door de vorm van deze schalen kun je ze net als boekensteunen naar elkaar of van elkaar weg schikken.
 • Je kunt variatie aan het bloemstuk geven door met fijn pitriet bogen te maken. Heb je twee schalen dan kun je ook nog eens met de richting van de bogen variëren. Maar hou de hoogte in ’t oog als je het als tafeldecoratie wilt maken, moet je ervoor zorgen dat je tafelgenoten elkaar nog gemakkelijk kunnen zien.

Tips bij het bloemschikken:

 • Indien je bij het bloemschikken ook groenvulling wilt gebruiken (dan hoef je zoveel rozen niet te knippen), kun je buxus, Hebe, salalblad, klimop, Pieris, Prunus laurocerasus, Sarcococca , Spiraea, Viburnum,enz… nemen, of elk ander groen uit de tuin dat mooi past bij de rozen.

Groene zaaddozen uit de tuin die geschikt zijn om in bloemstukjes te verwerken zijn bv. die van klaprozen, juffertjes in ’t groen, Cephalaria, Sysirinchium striatum,…

Ook kun je in de rechtopstaande zijden, takken lijmen van vb groene Cornus indien je in hetzelfde groen van de vazen wilt werken.

 • Wil je iets heel origineel in groene schalen, kun je ook werken met bordeaux of bruine tinten van de Cotinus coggygria ‘Royal purple’.

Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_rozen_tuin.htm

Comments are closed.