In de handel kan je vaak dennenappels kopen in allerlei geuren en kleuren, zo ook de gebleekte dennenappels. Zij hebben een whitewash effect en zijn daarom geschikt om in elke interieurstijl te gebruiken, terwijl de bruine dennenappels meer thuishoren in een eerder rustiek kader.

Vandaag gaan we dan ook zelf dennenappels bleken.

Wat hebben we hiervoor nodig?

-Dennenappels in verschillende groottes uiteraard

-Bleekwater 5 liter fles

-Plastic emmer of bakje (waskommetje bijvoorbeeld)

-Rubberen handschoenen

-Keramische of glazen plaat

-Een baksteen

-Kranten

Werkwijze :

*Plaats de dennenappels in de emmer of bak. Bescherm je werkvlak met kantenpapier, om eventuele bleekwaterspatten te voorkomen.

Zorg dat je zoveel mogelijk zand verwijdert van tussen de dennenappels en plaats niet teveel dennenappels tegelijk in de emmer ; het bleekwater moet ze volledig bedekken. Je hoeft niet steeds het bleekwater te vervangen ; een tweede lading kan je met hetzelfde water bleken.

*Giet het bleekwater in de emmer of bak totdat alle dennenappels onder water staan.

*Om te voorkomen dat de dennenappels terug naar de oppervlakte drijven, neem je een keramische of glazen plaat, leg die over de dennenappels om ze beneden te houden en leg bovenop de plaat zelf, een baksteen, om het geheel goed te verzwaren. Gebruik zeker de rubberen handschoenen om dit te doen (tenzij je allergisch bent aan rubber, net als ik, dan gebruik je beter plastic handschoenen.)

*Laat de dennenappels maximum 24 uur in dit mengsel liggen. Je zal zien dat de dennenappels zich gesloten hebben. Dat is geen probleem.

*Leg de dennenappels na het bleken, op een stuk keukenpapier om te drogen. De beste manier is, om dat buiten te doen in de open lucht. Terwijl ze drogen, zullen ze zich ook opnieuw openen.

Dit proces kan één tot twee weken duren, afhankelijk van de vochtigheid in de lucht. Toch is buiten drogen aangeraden, omdat dit alle “bleekgeuren” zal verdrijven. Wil je ze nadien toch nog een ander geurtje geven? Bewaar ze dan afgesloten, nadat je ze behandeld hebt met essentiële olie, gedurende +- 1 maand.

Bron : http://www.ehow.com/how_4836396_bleach-pine-cones.html

Comments are closed.