Om je interieur een frisse en authentieke uitstraling te geven, is het altijd leuk om groene materialen te gebruiken, vooral als die materialen ook natuurlijk zijn.

Zo was het dit jaar enorm in om met prints van bladeren te werken. Je kon er niet naast kijken: grote prints op kussens en zelfs op muren, waren dé trend van de zomer.

Maar creatief als jullie zijn, kan je ook gewoon zelf deze natuurlijke prints creëren, door te gebruiken wat er voorradig is in de natuur, namelijk bladeren.

 

WAT HEB JE NODIG OM DEZE PRINT OP STOF TE MAKEN?

-stoffen verf of acrylverf of een mix (waterbestendig)

-bekertjes om verf te mengen

-stof in katoen of linnen of een mix of canvas

-een bord of plateau waar je de verf kunt ingieten

-een klein verfrollertje

-keukenpapier

-rolstok

-bladeren met leuk motief

-een stempel (optie)

-een plastic tafellaken

-oude krant

-strijkijzer

 

STAPPENPLAN

STAP 1 BLADEREN UITZOEKEN

Kies een thema voor je print. Ga je voor exotisch? Kies dan bladeren met een diepe nerf, die typisch zijn voor exotische planten, maar je kunt ook voor de klassieke bladvormen gaan, of voor verschillende groottes en types. Alles kan.

Zorg ervoor dat alle bladeren proper zijn en vrij van kleine oneffenheden. Leg ze open op het werkvlak en bekijk hoe de vormen samen werken en leg misschien al je dessin uit.

 

STAP 2 DE VERFKLEUREN MENGEN

Wanneer je maar één kleur verf gebruikt, is dit overbodig, dan meng je de verf gewoon goed door, maar gebruik je meerdere tinten bij mekaar, dan ga je de verf eerst mengen. Je kunt bijvoorbeeld groene verf een andere look geven door ze te mengen met wit of geel. Als je ook acrylverf gebruikt, meng die dan met de stoffenverf volgens de instructies.

 

HET PRINTEN – VOORBEREIDING

Afhankelijk van welke stof je gaat printen, was je best eerst de stof, vooraleer je begint. Laat deze drogen.

Wil je een blanco kussen printen? Of een witte handdoek decoreren? Probeer eerst een apart stukje stof, om te zien hoe de print uitkomt, vooraleer je op de juiste stof gaat werken. Zo weet je ook hoeveel druk je bijvoorbeeld moet uitoefenen om de print duidelijk te maken.

Maak je werkvlak klaar. Gebruik een effen ondergrond en bedek die met een plastic laken; de bladeren schilderen kan je best ergens anders doen, om te vermijden dat de verf op de stof terecht komt.

 

STAP 3 HET PRINTEN ZELF

Leg de stof uit op het werkvlak en maak ze mooi vlak.

Leg het blad omgekeerd op de krant; omdat de nerven duidelijker zijn aan de achterzijde, is het beter om die kant te printen.

Giet een beetje verf in het verfplateau en dep je verfrollertje in de verf. Ga met het rollertje over het blad en verdeel de verf zo goed mogelijk.

Druk de geverfde zijde van het blad, op de stof en zorg ervoor dat je niet verschuift. Neem een stuk keukenpapier en leg die op de bovenzijde van het blad. Met de rolstok (je kunt ook gewoon een deegrol gebruiken) rol je over de bovenzijde in een gelijke beweging en met dezelfde druk.

Een natuurlijke print hoeft ook niet perfect te zijn, dat is in de natuur ook niet.

Verwijder het keukenpapier en daarna ook voorzichtig, het blad zelf, van de stof, om de print te onthullen.

 

STAP 4 DOE ZO VERDER

Nu je één print gemaakt hebt, kan je verdergaan op dezelfde wijze. Gebruik je slechts één type blad? Geen probleem, maar gebruik je meerdere vormen?

Print dan de grotere bladeren eerst en laat ruimte tussenin voor de kleinere; om een willekeurig patroon te creëren, draai je het blad regelmatig wanneer je een nieuwe print maakt.

Werk je met meerdere kleuren?

Laat dan de eerste kleur goed drogen, vooraleer je met een tweede kleur begint.

Het is ok om de bladeren te laten overlappen; de kleinste bladeren hou je voor het laatst.

 

STAP 5 AFWERKING

Wil je nog iets extra toevoegen? Dan kan je bijvoorbeeld met een voorgevormde stempel, nog kleine accenten aanbrengen tussen de bladeren (dit is optioneel)

Is alle verf goed gedroogd? Dan kan je met het strijkijzer, de print kleurvast maken, door over de stof te strijken (zie gebruiksaanwijzing verf)

 

Klaar!

Op deze manier kan je tal van leuke prints maken om een saaie stof op te fleuren, of om seizoensgerichte patronen te maken.

Bron: http://www.we-are-scout.com/2016/11/diy-tutorial-print-with-leaves-onto-fabric.html

Opmerking plaatsen