Met de zomer en vakantie in aantocht, zullen de kinderen meer tijd doorbrengen thuis. Wanneer het weer het toelaat en je een tuin hebt, zullen ze dan ook graag buiten vertoeven. Voor kleinere kinderen is het vaak moeilijk om een geschikt speeltje te vinden, waarmee ze zich een lange tijd kunnen amuseren. Maar het volgende projectje is er eentje voor uren speelplezier. Het volgende speeltuig voor kinderen wordt gemaakt uit gerecycleerde materialen.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-oude autoband

-stevige houten plank en andere resten hout

-boormachine

-schroeven en pluggen

-witte verf primer spray

-verf in een kleur naar wens in spray

-waterpas

-zaagmachine

-schuurmachine

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE BAND DOORMIDDEN ZAGEN

Met een zaagmachine of als je voldoende kracht hebt, een handzaag (al maakt een zaagmachine een mooiere snede), zaag je de autoband doormidden. Je hebt nu twee halve cirkels. Let goed op bij het doormidden zagen, want banden bevatten een staaldraad! Vind je na het doorknippen nog draden? Knip ze dan af met een tang. Geef daarna de banddelen een stevige poetsbeurt met een hogedrukreiniger, om alle resten van vuil te verwijderen. Op die manier zal de primer ook beter houden.

 

STAP 2 DE BANDDELEN PRIMEREN

Met de sprayverf, geef je de banddelen een primer laag van witte primer. Je kan ook wachten om deze stap uit te voeren tot je de schroeven hebt ingebracht.

 

STAP 3 DE VERSTEVIGING BEVESTIGEN

Zaag twee stukken plank op maat (de breedte tussen de openingen van de band). Bevestig de planken aan weerszijden tussen de band en zet ze vast met schroeven en pluggen. Op die manier is je bandgedeelte verstevigd. Met de waterpas kan je de planken mooi effen bevestigen.

 

STAP 3 HET ZITGEDEELTE MONTEREN

Neem de stevige houten plank (zorg ervoor dat deze dik genoeg is, omdat dit het zitgedeelte wordt). Meet ze op maat en zorg ervoor dat ze langs weerszijden een gedeelte over de band uitsteekt.

Zet deze plank met schroeven vast aan de plankjes die je hiervoor hebt bevestigd.

Schuur de plank op om te vermijden dat er splinters overblijven, waar kinderen zich aan kunnen bezeren. Maak ook de hoeken mooi rond.

Tenslotte geef je ook deze plank een primer laag; je kunt dit uiteraard ook doen vooraleer je de plank vastzet.

 

STAP 4 DE TOPLAAG VERVEN

Neem nu je toplaag kleur en spray de volledige schommel in een kleur naar wens. Vergeet zeker niet de binnenzijden en de schroefdelen te sprayen. Laat drogen en geef meerdere lagen.

Als je eerst alle delen geschilderd hebt, kan je nu je schommel monteren, zoniet laat je alles eerst drogen vooraleer je aan de afwerking begint.

 

STAP 5 DE AFWERKING

Voor extra veiligheid, kan je onderaan de plank (het zitgedeelte) een touw bevestigen dat je in een loepvorm over de plank heen leidt. Daaraan kunnen de kids zich vasthouden terwijl ze schommelen.

 

Klaar!

Je kan deze schommel op de grond gebruiken, maar je kunt ook aan de zijkanten een dubbel touw bevestigen en de schommel ophangen.

 

Bron: https://sweetteal.wordpress.com/2011/08/21/diy-recycled-tire-rocker-aka-tire-teeter-totter/

Opmerking plaatsen