Een leuk knutselprojectje voor tussendoor, wanneer je bij het opruimen nog enkele oude vaasjes vindt op zolder, die je een beetje oubollig vindt maar toch niet kunt wegdoen.

Steek ze gewoon in een vintage jasje, door ze een spiegel laagje te geven, ook wel zilverglas genoemd, naar een oude techniek waar glas dubbelwandig werd geblazen, waarbij er tussen de lagen een vloeibare zilverlaag werd gegoten.

Deze authentieke look kan je nu ook gewoon verkrijgen door de volgende toepassing.

Wat heb je allemaal nodig?

-Spiegelglas verf in sprayvorm

-Water

-Witte azijn

-Spray flacon leeg

-Mond en neusmaskertje

Werkwijze:

*Om te beginnen meng je één deel water met één deel witte azijn en giet je dit mengsel in een lege spray flacon. Start bijvoorbeeld met één vierde fles van beide ingrediënten.

*Reinig de glazen vazen vooraleer je begint.

*De verfspray met spiegel effect vindt je misschien niet overal in de gewone doe het zelf zaken, maar via internet kan je dit zeker bestellen en wellicht ook via hobbywinkels.

*Het beste is om de bewerking uit te voeren als het warm genoeg is, maar ook niet te warm en zeker niet als het te koud is, tenzij je een overdekte ruimte hebt, die voldoende verluchting biedt. Vergeet je mond en neusmaskertje niet terwijl je sprayt.

*Hoe breng je het spiegelend effect aan?

Spray het water en azijnmengsel lichtjes over de glazen voorwerpen. Doe dit zo licht, dat je het amper ziet (het mengsel mag in geen geval beginnen uitlopen, want dat zorgt voor problemen)

*Nadat je een laagje water gespoten hebt, spuit je daarop een laagje spiegelverf, eveneens superlicht, want meestal is dit type verf sowieso vloeibaarder dan andere spray verf, dus moet je te allen tijde voorkomen dat de verf gaat uitlopen.

Het is dus in dit geval beter om verschillende heel fijne laagjes te leggen, om een mooi effect te krijgen.

*Laat het glas na de eerste laag even drogen (1 minuut ongeveer) en dep met een vod zachtjes op het glas. Niet wrijven, want dan kan het gebeuren dat de verf loslaat.

*Herhaal het voorgaande proces nog een drie tot viermaal, afgaande op de dekking die je wilt (wil je nog een deel doorzichtig houden of wil je ze volledig gespiegeld?) Je kan er nog steeds een laagje bij leggen, als je dit nodig acht.

*Als je tevreden bent met de dekking, laat je ze goed drogen.

*Maak een authentiek vintage decor met de spiegelvazen en vul ze eventueel aan met bijpassende bloemen. Hier werden herfstbladeren gebruikt om de vintage look te versterken.

 

Bron: http://www.interiorsbykenz.com/diy-mercury-glass-tutorial/

Opmerking plaatsen