Hou jij ook zo van die retro look ramen met kleine lood in glas ruitjes? Sommige huizen uit de jaren ’20 periode hebben ze vaak standaard, maar als je niet het geluk hebt ze samen met de woning ter beschikking te hebben, kan je ze ook gewoon zelf maken.

Zelfklevend loodband of plaklood, wordt gebruikt om decoraties in lood te creëren maar kan ook aangewend worden om op bestaande ramen die originele kleine ruitjes te fabriceren.

Loodband bestaat voor 100% uit echt lood, kan eventueel gesoldeerd worden en is aan de achterkant voorzien van een sterk hechtende plakstrip. De loodband is weersbestendig en kan dus ook aan de buitenkant toegepast worden.

Meestal wordt het verkocht op rollen van 10 meter, in diverse breedtes, naargelang het effect dat je wilt bereiken. In het voorbeeld is de band een beetje gebold, wat de indruk van echt loodglas nog versterkt.

Hou er wel rekening mee:

de kleefkracht is permanent! Dat betekent dat je niet zomaar alles terug kan verwijderen, als het resultaat niet bevalt, of als je het na een tijdje beu bent.

Nog een aandachtspunt:

Lood is een giftig metaal. Het is dus aan te raden bij de verwerking handschoenen te dragen en nadien je handen te wassen. Vermijd ook contact met het gezicht en etenswaren.

Wat heb je allemaal nodig?

 • Papier, pen en rekenmachine om de verdeling te berekenen
 • Voldoende loodband (inclusief afdrukspatel)
 • Schoonmaakspullen voor glas
 • Sterke ontvetter (bijvoorbeeld wasbenzine)
 • Handschoenen
 • Liniaal
 • Meetlint
 • Gewone viltstift
 • Schaar
 • Hobbymesje
 • Azijn met een doek

Werkwijze:

*Een ontwerp maken

Maak een tekening van hoe het ontwerp eruit moet zien. Je kan kiezen voor eenvoudige rechthoeken, maar je kunt ook voor ruitjes gaan of een complexer dessin kiezen.

Bekijk bestaande glas-in-loodramen en kies iets uit wat je mooi vindt en wat je zelf goed uit kunt voeren. Loodband is heel flexibel, waardoor je in plaats van rechte lijnen, ook ronde vormen kunt maken.

*Meet vervolgens het raam op en bepaal de verdeling van de vlakken met een rekenmachine.

*Maak het raam eerst normaal schoon en gebruik daarna een sterke ontvetter zoals wasbenzine (gebruik geen terpentine, omdat dat een laagje olie achterlaat).

*Teken de lijnen met een eenvoudige zwarte viltstift en een liniaal direct op het glas. Je kunt het ontwerp ook op een groot vel papier op ware grootte uittekenen en dit als een sjabloon aan de andere kant van het raam plakken, als je dat makkelijker vindt.

*Knip de loodband op maat met een aantal centimeter marge.

*Verwijder de beschermfolie van de plakstrip en breng de eerste rij loodstrips in één richting aan.

Als je een foutje hebt gemaakt, kun je deze na het aanbrengen nog makkelijk corrigeren. Het is pas als je de strips met de afdrukspatel hebt aangedrukt, dat het resultaat blijvend wordt.

*Ben je tevreden over hoe de loodstrips zijn aangebracht, druk dan de loodband met de afdrukspatel aan.

*Oefen daarna met de spatel druk uit op de zijkanten voor een meer authentiek effect.

*Snij met een hobbymes de uitstekende stukken eenvoudig af.

*Herhaal deze stappen met de loodstrips die in de andere richting worden aangebracht.

*Druk de stukken waar de loodstrips elkaar kruisen ook goed aan met de spatel.

*Doe tenslotte hetzelfde aan de andere kant van het raam om het glas-in-lood zo echt mogelijk te laten lijken. (en uiteraard te vermijden dat je langs de buitenkant de kleefstof ziet)

Oud-effect

Omdat het lood er na het aanbrengen nog gloednieuw uitziet, kan je voor een meer authentiek effect de loodstrips een oud uiterlijk geven.

Lood oxideert snel als het in aanraking komt met zuur.

Door de loodstrips in te wrijven met azijn (het maakt niet uit of dit natuur- of schoonmaakazijn is) en dit even te laten inwerken, heb je het verouderingseffect van tientallen jaren binnen een mum van tijd bereikt. Het lood is nu iets donkerder en mooi mat.

KLAAR!!

Wil je nog een stapje verder gaan?

Dan kan je na het aanbrengen van het lood, sommige ruitjes invullen met glasverf, om een nog specialer effect van glas in lood te verkrijgen.

Bron: https://browsehouse.nl/blog/2015/10/14/diy-zelf-een-glas-in-lood-raam-faken/

Comments are closed.