In navolging van het vorige artikel over regenwater recuperatie, kon het volgende niet uitblijven en dat is natuurlijk je eigen regenton maken. Ze is natuurlijk niet zo gesofisticeerd als het regenwatersysteem, maar ze is zeker afdoende, als je een tuintje hebt met planten en bloemen, dat je regelmatig moet voorzien van water. Als je bedenkt, dat zomerbloeiers bijna elke dag water vragen, is het zeker een handige aanwinst voor de tuin. En het is in geen tijd gemaakt!

Materialen nodig:

Het is eigenlijk belachelijk hoe weinig materialen je nodig hebt om dit project te realiseren.

-Natuurlijk een regenton ( de grootte bepaal je zelf, afhankelijk van de grootte van je buiten ruimte) Je kan dit systeem zelfs maken als je enkel een terras hebt. Als je een waterafloop hebt aan de gevel, kan je aan de slag. De meeste tonnen hebben een vorig leven gehad, als opslagplaats voor andere materialen, zoals bijvoorbeeld olijven in het voorbeeld. Vraag misschien wel steeds waarvoor de ton vroeger gebruikt werd (dit om de kwaliteit van het water niet aan te tasten)

-Een kraantje met alle afwerkende accessoires die nodig zijn om het geheel waterdicht te maken, zoals siliconen, afsluitventielen enzovoort.

-Zaklamp

-Boormachine

Stappenplan

Je kan uiteraard een all-in one regenton aanschaffen, maar het leuke is net, als je dit helemaal zelf kunt doen.

Stap 1: de opening voor de kraan maken

Maak de opening voor de kraan zo laag mogelijk, omdat het water dat eronder zit, niet meer zal wegstromen, maar ook niet te laag, zodat je er nog steeds een emmer of zo onder kunt plaatsen.

Vraag iemand om je te helpen bij dit werkje, die even op de ton gaat zitten, terwijl jij de opening boort. Leg de ton hiervoor neer.

Boor de opening niet te groot. Je kan beter kleiner beginnen en dan langzaam aanpassen aan de omtrek van het kraantje.

Maak de randjes van de opening mooi glad.

Stap 2: het kraantje aansluiten

Nu draai je langzaam de achteraansluiting van het kraantje in de opening; op die manier creëer je in de plastic rand, de ribbels van de schroefdraad. Draai nu rustig het kraantje er weer uit.

Smeer nu een beetje vulmiddel (neem een middel dat waterafstotend is) rond de opening.

Plaats een afsluitring over en in de opening; het vulmiddel zal deze vastzetten op de ton. (zie foto) Laat even drogen.

Nu kan je de achteraansluiting van de kraan terug in de opening draaien. Waar de twee delen mekaar raken, breng je nog wat extra vulmiddel aan, om ervoor te zorgen dat ze waterdicht zijn. En zo is de buitenzijde van de ton klaar.

Stap 3 : De binnenzijde afwerken

Neem je zaklamp en kruip in de ton (jawel). Herhaal de vorige stap nu aan de binnenzijde van de opening. Breng een laag vulmiddel aan, installeer een afsluitring en een afdekdop om ervoor te zorgen dat de kraan langs de binnenzijde goed vast zit. (als je de uitleg doet in de doe-het-zelf zaak heb je normaal gezien alle accessoires meegekregen) Laat goed drogen.

Stap 4: het deksel

Je regenton is zo goed als klaar. Je kan uiteraard meerdere overlopen voorzien, maar als jij alleen de ton gebruikt (voor een kleinere oppervlakte) is deze ene voldoende.

Het enige wat je nu nog moet doen, is een zestal gaten boren in het deksel (dit om te verzekeren dat het water in de ton terecht komt, maar ook om te vermijden dat wanneer je de ton open zou laten, er ook bladeren en vuil in het water terecht zouden komen.

Sluit de ton met het deksel.

Stap 5: de afloop aanpassen

Deze stap is optioneel en enkel noodzakelijk als je regenafvoerbuis te dicht tegen de grond zit (hetgeen bij de meeste het geval zal zijn). Verkort de regenafvoer tot net boven de regenton, zodat het hemelwater netjes in de ton terecht komt.

Als je wilt, kan je de ton nog een kleurtje geven, om ze helemaal te integreren in het landschap. Kies een waterbestendige verf uiteraard en een beschermingslaag.

KLAAR!

Opmerking plaatsen