Heb je een nieuwe woning of appartement gehuurd of gekocht? Dan gaat er heel wat tijd in het inrichten van je nieuwe stulpje. Er bestaan tal van interieurstijlen, waarvan de industriële er één is. Die kenmerkt zich onder meer door het gebruik van ruwe materialen zoals bakstenen, in combinatie met metaal. Bijpassende accessoires maken het plaatje compleet.

Als je weinig ruimte hebt in je nieuwe woning, dan kan dit soms voor opbergmogelijkheden zorgen.

Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een smalle gang hebt, wat ervoor zorgt dat je geen vestiaire kan maken voor de jassen van de gasten.

Hoe kan je daar in de gekozen interieurstijl een degelijke oplossing voor vinden?

Steek zelf de handen uit de mouwen en bouw je eigen -kapstok uit steigerbuizen. Deze klus is niet de makkelijkste en vraagt een paar extra handen, maar het resultaat mag gezien worden.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

Materialen:

 • Steigerbuis in de volgende afmetingen: ◦3x 100mm

◦3x 200mm

◦1x 234mm

◦3x 250mm

◦1x 300mm

◦1x 334mm

◦1x 350mm

 • 12 x kniestuk (90 graden)
 • 4 x leuningdrager
 • 8 x passende schroeven
 • 8 x passende pluggen

Omdat je de kapstok tegelijk omhoog moet houden en moet vastzetten, dien je dit project met z’n tweeën te doen.

Let op: Deze materialen zijn voor het maken van een kapstok van 2 meter lang, zoals aangegeven op de constructietekeningen.

Gereedschappen:

 • Inbussleutel (waarschijnlijk maat 6mm, maar check even met jouw buizenleverancier om het zeker te weten)
 • Boor
 • Muurverf in een kleur naar keuze
 • Afplaktape
 • (Bouwvakkers-)potlood
 • Kwast
 • Verfroller

Aan het werk:

 1. Vlak verven

Verf het muurvlak dat achter de kapstok komt in een kleur naar keuze. Heb je een smalle gang, gebruik dan een lichte kleur verf. Dat laat de ruimte optisch groter lijken. Je kunt de afmetingen gebruiken zoals aangegeven in de constructietekeningen.

 1. Kapstok in elkaar zetten

Zet de kapstok in elkaar, zodat je precies weet waar straks alle boorgaten moeten komen. Houdt de indeling aan zoals aangegeven op de constructietekening.

Let op: als je de schroeven in de buiskoppelingen aan de achterkant van je kapstok wilt hebben, moet   je de leuningdragers met de achterkant naar voren bevestigen. De kapstok komt dan wel in spiegelbeeld aan je muur te hangen ten opzichte van de constructietekening, maar dat maakt in principe niet uit.

 1. Gaten afmeten & boren

Bepaal waar de boorgaten moeten komen en teken deze af. Vervolgens kun je de gaten gaan boren.

 1. Kapstok bevestigen

Steek de pluggen in de boorgaten. Bevestig nu de kapstok met de schroeven door de leuningdragers aan de muur. Dit doe je met z’n tweeën. De ene persoon houdt de kapstok op de juiste plek en de andere schroeft hem (met boor) vast.

Als afwerking kan je bijvoorbeeld S-haken gebruiken om je spullen aan op te hangen (jassen, tassen) en mandjes om je spullen in op te bergen (sjaals, handschoenen, mutsen).

Wees creatief en zoek materialen die perfect jouw interieurstijl aanvullen.

Bron: http://detweakfabriek.nl/zelfmaakideeen/kapstok-van-steigerbuis/

Opmerking plaatsen