De lente is vaak het seizoen waar je je kasten leeghaalt of opruimt. “Out with the old and in with the new” is een slogan die goed past bij de voorjaarskuis. De lente zet nu éénmaal aan tot het opruimen van oude items en het introduceren van nieuwe. Ook in de slaapkamer halen we onze zomer outfits boven en bergen we de winter voor een jaartje op.

In de kleerkast kan het soms een beetje muf ruiken na de wintermaanden en dus gaan we ook hier een beetje lente binnenbrengen.

Lavendel geurzakjes

Met deze leuke lavendel geurzakjes, fleuren we de kleerkast helemaal op en je kan ze blijven gebruiken met je favoriete geuren, zodat je een heel jaar door fris ruikende kledij hebt.

Wat heb je nodig?

-Jute stof

-Lavendel gedroogd en lepel om te vullen

-Kleefband voor stof die je kunt strijken

-afwerking eventueel; hier werd een kanten lint en knoopjes gebruikt

-Naald en draad

-Strijkijzer

Werkwijze:

Vooraleer je begint kan je eventueel je jute stof wassen. Was het op een gevoelig programma en pas de zwiersnelheid aan. Voeg zeker een beetje wasverzachter toe om de stof soepel te maken.

Als de jute uit de droger komt, lijkt het nergens naar. Strijk de stof mooi glad (gebruik eventueel een zakdoek om over de stof te leggen, dan kan je warmer strijken)

Nadat de jute gestreken is, wordt ze veel makkelijker om te knippen.

*Nu ga je de stof knippen

Hier werden twee zakjes gemaakt, maar als je er meerdere wilt maken, geen probleem.

Voor twee zakjes:

*Knip twee stukjes jute van ongeveer 20 op 12 cm. Om een rechte lijn te knippen, geef je een knipje in de stof en trek je één draad jute uit het geheel. Trek de draad helemaal door; op die manier krijg je een fijn lijntje en kan je perfect recht knippen. Knip de rechthoeken uit.

*Langs de lange zijkanten en aan één korte zijde, trek je een vijftal draden uit, om het gerafelde effect te krijgen.

*Vouw één korte zijde ongeveer driekwart over naar de andere zijde en strijk goed aan.

*Vouw nu het smalle stuk over de brede zijde heen, om het zakje te vormen.

*Vouw de zijden terug open en neem twee stukjes kleeflint om te strijken en kleef langs elke korte zijde in het middenvlak, een strookje lint. (zie foto)

*Vouw nu de onderzijde van je zakje weer dicht en duw goed aan op de kleeflinten, om de zijkanten van het zakje goed af te sluiten.

*Vul het zakje nu met wat gedroogde lavendel (of een andere geur naar keuze)

*Neem nog een strookje kleeflint en kleef het op het overlappende deel van het zakje.

*Vouw nu het korte stuk over het onderste deel en strijk de stof goed aan op het kleeflint.

*Je geurzakje is klaar.

*Als afwerking werd hier een kleine vintage toets toegevoegd.

Kies voor een kanten lint of een strookje gordijn broderie en enkele antieke knoopjes en naai ze vast op het sluitende deel van het zakje, of gebruik je lijmpistool en kleef ze vast.

Naai nog een lusje aan het zakje en je kan de zakjes ophangen.

Hang of leg je zakjes in de kleerkast voor een heerlijk frisse geur, of leg ze op een zonnig plaatsje in de kamer, naar wens.