Kaarsen maken hebben we hier bij Huisje Tuintje Boompje al gedaan, maar typische herfst kaarsen maken met natuurlijke kruiden zoals kaneel, gember en kruidnagel, die toch symbool staan voor de herfst, dat is nieuw en die willen we dan ook graag met jullie maken. Wat is er aangenamer, dan tijdens een gure najaarsavond, te genieten van de warme geuren, die symbool staan voor de herfst en haar bonte geuren en kleuren en die rechtstreeks uit de keuken lijken te komen. Dus volg onderstaande stappen om een kruidenkaars te maken.

Wat hebben we nodig?

  • Glazen voorraadpotjes
  • Een medium kaarswiek met of zonder metalen plaatje en/of tape
  • Een kopje bijenwas
  • Een kopje kokosnootolie
  • Kruiden (bijvoorbeeld gember, kruidnagel, kaneel, pompoen, appel…)
  • Een vuurvast potje en een pannetje om de was te smelten
  • Een werkblad

Werkwijze :

*Plaats de kaarswieken in de potjes. Wieken met metalen plaatje onderaan zijn makkelijker om mee te werken, maar je kan ook losse wieken gebruiken en ze onderaan vasttapen aan het glas. Maak de wieken lang genoeg. Wikkel ze rond een potlood en leg het potlood dwars over de rand van het potje, zodat de wiek mooi in het midden van de pot blijft. (zie foto)

*Smelt de bijenwas, de kokosnootolie en de kruiden(ongeveer 1 eetlepel) samen  in een pannetje dat je enkel gebruikt voor creatieve doeleinden. Meng goed. Doe de ingrediënten in een bokaal en plaats die in het pannetje. In het pannetje doe je een beetje water. Als het water kookt, zal de inhoud van de bokaal langzaam smelten.

*Na een aantal minuten zou de inhoud van de bokaal gesmolten moeten zijn (enkel smelten, niet koken!). Roer de inhoud goed door, zodat de ingrediënten goed vermengen.

*Giet een kleine hoeveelheid gesmolten was in het voorraadpotje en laat het gedeeltelijk uitharden. Op die manier wordt ook de wiek vastgezet aan de bodem.

*Giet de rest van de was in het potje tot het vol genoeg is. Moest het gebeuren dat de kruiden steeds naar de bodem toe drijven, roer dan regelmatig om de ingrediënten te vermengen en vul de potjes geleidelijk aan (in laagjes), zodat de kruiden goed verdeeld worden. Laat de was tussendoor (tussen elke laag) eventjes uitharden vooraleer je een nieuw laagje giet.

*Laat nu de was goed uitharden, vooraleer je de kaars brandt.

KLAAR!

 

Voor een extra sterke herfstgeur, kan je ook pompoenkruiden voor pompoentaart gebruiken, in combinatie met kruiden voor appeltaart. Je vindt die welllicht in drogisterijen of natuurwinkels.

Rozen- en of vanillekruiden zijn ook een aanrader.

Gebruik je creativiteit en geniet van de weldadige geuren van jouw unieke herfstkaarsen!

Bron : http://www.littlehouseliving.com/spiced-candles-fall.html#_a5y_p=2650471

Comments are closed.