Heb je na de feestdagen nog wijnkurken over en wil je die nuttig gebruiken? Dan kan je ze inzetten voor allerlei doeleinden. Zo kan je ze allemaal samen in een mooie vaas doen en een originele decoratie creëren, maar je kan er ook mooie servetringen van maken.

Wat heb je allemaal nodig?

  • Kurken,
  • naald,
  • draad
  • kraaltjes om een ketting te maken,
  • scherp mes,
  • boormachine

Even een woordje vooraf over hoe je best werkt met kurk.

Kurken kan je voor vele dingen gebruiken en ze zijn ook makkelijk te bewerken. Je kan ze doormidden of in de lengte snijden om bijvoorbeeld te gebruiken als ladeknoppen, om op een kurkbord te kleven, als kaarthouder te gebruiken enzovoort… Je kan ze ook heel fijn snijden voor het maken van juwelen, magneetjes en meer.

Om kurk te snijden heb je een scherp mes nodig, om een mooie effen snede te maken. Plaats daarbij het mes op de kurk en duw naar beneden toe. Het heen en weer snijden met het mes, kan de kurk beschadigen, waardoor je geen mooi effen vlak meer hebt en dat is nu net belangrijk voor ons projectje. Heb je toch nog een oneffen randje? Probeer het dan met een beetje schuurpapier glad te maken.

Voor een snede in de lengte, zet je de kurk op één zijde recht; duw het mes er in de andere zijde in, duw naar beneden toe en wanneer je halfweg bent ongeveer, leg je de kurk weer neer om de snede verder te maken. Op die manier zal de kurk niet vanonder het mes wegglippen.

Soms kan het helpen, om je kurken op voorhand te koken, om te vermijden dat de kurk kruimelt als je hem snijdt.

Wil je perfect gelijke kurkschijfjes? Dat wordt moeilijker, hoe kleiner je ze snijdt. Je kan natuurlijk je kurk op een werkbank vastzetten en met een zaagje met fijn blad, dit klusje klaren, maar het lukt ook op de gewone manier.

Sowieso zal je je kurk moeten vastzetten, als je zoals in het project, een gaatje wilt maken in het midden van de kurk. Op die manier blijf je met je vingers uit de buurt van de boormachine.

servetringen maken

Werkwijze voor de servetringen:

  • Eerst en vooral snijdt je de kurken in smalle schijfjes. Je hebt ongeveer 3 kurken nodig per servetring en 8 schijfjes uit één kurk.

In het midden van elk schijfje boor je een gaatje.

Wil je de ringen in een andere kleur dan kurk? Dan kan je ze kleuren met verf, kleurstof, of zelfs wijn, naar eigen wens en smaak.

  • Nu ga je met behulp van een naald en draad, één voor één de schijfjes kurk, afgewisseld met een kraaltje, rijgen, tot je ongeveer een lengte van 18 cm hebt. Aan het begin van je ketting laat je uiteraard een stuk draad hangen.
  • Nu knoop je gewoon de begindraad en de einddraad samen; zorg er wel voor dat de eerste en de laatste kraal en kurk, elkaar raken.
  • Maak op dezelfde manier het aantal servetringen dat je nodig hebt.

Uiteraard kan je op dezelfde manier ook leuke decoraties maken voor de keuken bijvoorbeeld, of om flessen op tafel aan te kleden enzovoort…

Bron: http://brasspaperclip.typepad.com/brass_paperclip/2012/11/raise-a-glass-to-recycled-wine-cork-crafts.html

Opmerking plaatsen