Het is zomer en je bent op pad. Plots zie je een idyllisch plekje waar je wel graag een picknick zou houden. Dan bedenk je dat een vleesje grillen wel leuk zou zijn, maar natuurlijk heb je er geen barbecue bij de hand… of toch wel?

Nu kan je heel simpel je eigen tafelbarbecue maken, die je overal met je mee kunt nemen en uitstallen waar jij het zelf wilt (en waar het kan natuurlijk…safety first).

WELKE MATERIALEN HEB JE NODIG VOOR DIT PROJECTJE?

-3 melamine kommen van ongeveer 15 tot 20 centimeter doorsnede (of andere kommen die perfect warmtebestendig zijn)

-steenkool briquetten of een andere soort, die je makkelijk kunt aanmaken en die bij voorkeur reeds in kleinere stukjes gebroken zijn.

-shot glaasjes of kleine glazen theelichthoudertjes in drie verschillende groottes

-glanzende metallic zilver verfspray

-zwarte verfspray (voor de verven ga je best op zoek naar een verf die bestand is tegen hoge temperaturen en die geen gevaar vormt voor de gezondheid (in combinatie met eten)

-bamboe stokken (dikker dan satéstokken)

-een lijmpistool met warme lijmsticks (ook hier kies je voor een lijm die in combinatie met voeding gebruikt mag worden)

-sterke schaar of draadknipper

-oranje sprinkels

STAPPENPLAN

STAP 1 DE STEENKOOL VOORBEREIDEN

Neem een aantal steenkoolbriquetten en verdeel ze in kleinere stukjes voor elke kom en zet ze even apart.

STAP 2 DE BAMBOESTOKKEN

Doe dit werkje buiten of in een goed geventileerde ruimte (draag eventueel een maskertje). Neem de bamboestokken en ga eroverheen met de zwarte spray verf; laat ze drogen.

De theelichthoudertjes geef je één of meerdere lagen zilveren verfspray (laat drogen tussen elke laag) laat het geheel goed drogen.

STAP 3 DE BARBECUE SETJES SAMENSTELLEN

Leg de bamboestokken bovenop elke kom om de afmetingen en de juiste plaatsing te bepalen.

Knip de stokken op maat voor elke kom (gemiddeld heb je zo’n 5 stokken nodig per grill).

Lijm ze nog niet vast.

STAP 4 DE GRILLS VULLEN

Vul de kommen voor de helft met de gebroken steenkool.

Lijm nu de bamboestokken over de opening van de kommen; zorg ervoor dat je de lijm vooral aan de buitenzijde van de komrand aanbrengt en minder aan de binnenzijde van de rand (om te vermijden dat de lijm smelt door de warmte en in de kom terecht komt).

Een beetje oranje sprinkels over de steenkool zorgt voor een gelijkmatige warmte.

STAP 5 DE AFWERKING

Neem de theelichthouders die je zilver geverfd hebt, draai ze ondersteboven en lijm ze vast aan de onderzijde van elke grill.

Deze tafelbarbecuetjes zijn super handig als je een lastminute feestje hebt met vrienden en je geen zin hebt om de grote barbecue aan te maken, maar je kunt ze ook makkelijk meenemen voor onderweg (let er dan wel op, dat de steenkool helemaal gekoeld is, wanneer je de grills weer meeneemt) en plaats de grills steeds op een effen ondergrond en uit de buurt van brandbare materialen.

Bron: http://blog.hwtm.com/2012/05/diy-tutorial-mini-charcoal-grill-centerpiece-summer-party/

Opmerking plaatsen