Tuingereedschap is vaak een noodzakelijk kwaad en opbergruimte vinden die weinig plaats inneemt is niet altijd evident. Woon je op een kleine oppervlakte en heb je geen tuinhuis? Dan wordt het stockeren van tuingereedschap soms een lastige en wanordelijke klus. Daarom vonden we volgend projectje wel interessant;  Een opbergrek voor tuingereedschap maken.

Het is heel makkelijk te maken en het neemt zo goed als geen ruimte in. Je kunt het gewoon aan de muur van garage bevestigen  en het project op zich neemt minder dan een uur tijd in beslag.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-een houten plank (lengte is afhankelijk van het aantal gereedschappen dat bevestigd moet worden) ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog en twee tot drie centimeter dik. (type boekenplank)

-metalen haken (om een boekenplank op te hangen)

-schroeven

-boormachine (met ronde kop)

-zaag

-schroevendraaier

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE PLANK OP MAAT MAKEN

Zoals gezegd, is het afhankelijk van de gereedschappen en de ruimte, hoe lang je plank zal worden; houd er wel rekening mee, dat, hoe langer de plank, hoe meer haken je moet voorzien ter ondersteuning. (om te vermijden dat de plank doorzakt)

Leg je gereedschappen naast elkaar op de grond en laat ongeveer dertig centimeter tussen elk gereedschap; op die manier heb je een goede marge.

Meet de lengtes af op de plank en zaag de plank op maat.

STAP 2 DE BEVESTIGINGEN MAKEN

Nu meet je ook de onderlinge marges tussen de gereedschappen af op de plank en duidt aan waar elk gereedschap komt.

Klem de plank tussen de schroeven van de werkbank en laat ze een aantal centimeter overhangen.

Meet op elk punt een zestal centimeter doorsnede voor een cirkel en duidt dit aan op de plank.

Met de speciale ronde kop op de boormachine, boor je nu op elk punt een driekwart cirkel in het overhangende deel van de plank (driekwart, omdat je een opening nodig hebt vooraan om de gereedschappen in te haken). Het best is het, om te boren tot je bijna doorheen de plank bent en deze dan om te draaien om aan de andere zijde de opening af te werken, op deze manier krijg je een mooiere opening.

Maak op dezelfde manier, alle bevestigingspunten.

Als je wilt, kun je de plank nu een kleurtje geven; laat de plank dan eerst goed drogen vooraleer je verder gaat. Het is sowieso geen overbodige luxe, als je het hout een beschermlaag geeft.

STAP 3 DE HAKEN VASTMAKEN

Met een waterpas, meet je de lengte van de plank af op de muur. Op die manier hangt het rek zeker in een rechte lijn.

Plaats een teken waar de verste haken komen (de haken bevatten twee schroefopeningen) Plaats de haken niet helemaal op het eind van de plank, maar ongeveer twintig centimeter van de uiterste zijde. In het voorbeeld werden slechts twee haken gebruikt, maar het is beter om er één of twee extra te nemen, om het gewicht van het gereedschap op te vangen.

Maak de haken vast met schroeven en pluggen in de muur.

 

STAP 4 DE PLANK OPHANGEN

Leg nu de plank op de haken (met de openingen naar voren gericht) en zet de plank vast met korte schroeven in de achterste en voorste openingen van de haken. Op die manier zit je plank stevig vast, als ze straks het gewicht van de gereedschappen moet dragen.

Geef nu de gereedschappen hun plaatsje in de inkepingen van de plank.

Opgeruimd staat netjes!!

Bron: https://www.stanleytools.com/en-us/explore/project-guides/how-to-build-a-garden-tool-rack-in-5-easy-steps

Opmerking plaatsen