De herfst is een heerlijk seizoen om buiten te vertoeven. Je ontdekt geuren die je nog niet eerder rook, de avonden zijn mysterieus en een vuurtje in de tuin geeft in deze tijd een heel speciale sfeer.

Een barbecue past dus perfect in dit plaatje. De geur, de rook, flikkerende kaarsen en een verwarmend wijntje, maken van een etentje een gezellig samenzijn.

Wil je in jouw barbecue ook een gerookt visje inplannen, maar heb je geen zin om speciaal daarvoor een rookoven aan te schaffen?

Dan kan je heel simpel door een kleine recyclagetruc, een eigen rookoventje maken en dit aan de hand van een oude koeketrommel. Heerlijk, de geur van gerookte vis; past perfect in het herfstkader!

Maar hoe begin je eraan?

Het enige wat je nodig hebt is:

-een oude koekentrommel in blik

-kippengaas

-houtsnippers (houtmot)

-aluminiumfolie

-verse visjes

Werkwijze:

Stap 1:

Brand het blik goed af in het vuurtje, om de buitenlaag te verwijderen, om te vermijden dat die op de vis terechtkomt. Als je een echte blikken trommel hebt, mag je die best lang laten liggen in het vuur.

Je hebt nu een zwartgeblakerde trommel.

Stap 2:

Na het branden laat je het blik goed afkoelen.

Maak ondertussen van kippengaas een passend rooster om in de trommel te leggen en van enkele lagen aluminiumfolie maak je ook een passend laagje voor in het blik.

Het laagje folie zorgt ervoor dat afdruipend vocht en vet wordt opgevangen en niet op de houtschilfers terechtkomt.

Als het deksel goed is afgekoeld, maak je met een tang inkepingen in het deksel, zodat je het er later makkelijk af kan halen, als de vis gerookt is.

Stap 3:

Leg een klein laagje houtschilfers op de bodem van het blik.

Leg daarbovenop het laagje aluminiumfolie.

Smeer het kippengaas-roostertje in met wat olie en leg het op het aluminiumfolie.

Stap 4:

Snij de vis in passende stukken en smeer hem goed in met olie om ervoor te zorgen dat de vis niet uitdroogt tijdens het roken.

Stap 5:

Zet het blik op het vuur.

Plaats het deksel er pas op als je rook ziet. Zorg dat het goed past.

Laat het geheel 20-25 minuten op een laag vuur staan.

Je kunt dit op een open vuur doen (voor het echte natuurgevoel); zet het dan op roodgloeiende houtblokken, maar niet midden in het vuur. Maar het kan ook prima op een campinggasje, een spiritusbrander of gewoon op het gasfornuis.

Stap 6:

Na 20-25 minuten is de vis gaar en kan je het blik van het vuur halen.

Voorzichtigheid is steeds geboden: Open het deksel voorzichtig!

Dit rookoventje is ook een fantastisch ding om een mannenweekend af te sluiten, want wat is er leuker dan je zelf gevangen visjes te roken op je zelfgemaakt rookoventje?

Heerlijk back to nature, toch?!

Bron: http://www.inspirerendleven.nl/diy-zelf-een-rookoven-maken/

Opmerking plaatsen