Natuurlijke geuren in huis, zijn steeds een welkome aanwinst om een gezellige sfeer te creëren.

Rozen hebben een specifieke geur en uitstraling en een potpourri maken van rozenblaadjes moet je gewoon hebben in je woning (of buiten op het terras), maar je kan hem ook gewoon helemaal zelf maken.

Wanneer je buiten een rozenstruik hebt staan, kan je na de bloei, de blaadjes gebruiken om een heerlijke potpourri te maken. (steek er ook enkele nieuwe knoppen tussen voor de afwisseling)

 

VOOR ONGEVEER EEN LITER POTPOURRI HEB JE DE VOLGENDE MATERIALEN NODIG

-Kruidnagel twee tot drie handjes vol (dat is voor een eerder winterse potpourri, maar je kan de kruidnagel ook toevoegen in een zomerse versie, om eventuele insecten weg te houden van het terras, die niet houden van de geur van kruidnagel). Daarnaast kan je nog andere kruiden of gedroogde bloemen toevoegen.

-Rozen blaadjes en knoppen, gedroogd, ongeveer tien handjes vol

-Rozen essentiële olie, ongeveer zes druppels

-Plastic zak of tupperware pot

-Mooie sierpot om de potpourri in te doen

-gedroogde bloemen-potpourri olie

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE BLAADJES EN KNOPPEN DROGEN

Vooraleer je je potpourri kunt samenstellen, is het belangrijk dat je de knoppen en blaadjes droogt.

Volgende link toont je hoe je op de juiste manier rozenblaadjes droogt.

http://www.momtastic.com/diy/172687-drying-rose-petals/

 

STAP 2 DE MIX MAKEN

Verzamel de gedroogde rozenblaadjes en knoppen in een plastic zak. Je kunt kiezen voor éénzelfde soort blaadjes of een mix van verschillende kleuren en types (als je diverse rozenstruiken hebt).

Het natuurlijk aroma van de rozen zal nu nog naar voren treden, maar om de geur lang genoeg te bewaren, is het nodig om een aantal druppels essentiële rozenolie toe te voegen. Dit versterkt de geur. Kies een rozengeur die je ligt en die past bij de natuurlijke aroma’s. Voeg een zestal druppels toe aan het zakje met blaadjes en knoppen.

Knoop nu de zak dicht en schudt zachtjes om de olie te verspreiden; laat dit geheel voor ongeveer één tot twee uur staan om de geuren te vermengen.

STAP 3 DE AFWERKING

Natuurlijk is een potpourri niks zonder de geschikte presentatie. Kies een schaal of pot waarin de potpourri perfect tot zijn recht komt, hetzij qua kleur of vorm.

Om de geur na een tijdje weer aan te wakkeren, schudt je de potpourri af en toe op, maar als dat niet meer helpt, voeg je opnieuw enkele druppels olie toe om de geur te vernieuwen.

(let er op dat de olie niet op je huid komt en vermijdt contact met gepolijste, geverfde en synthetische oppervlakken en let op met kinderen en dieren)

potpourri maken

Bron: http://driedflowercraft.co.uk/2012/10/winter-potpourri-recipe-dried-rose-petals-cloves/

Opmerking plaatsen