Rozenwater is een wondermiddeltje voor de huid, het haar en de lippen en wordt voor heel veel zaken gebruikt, ook bij dieren.

Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt om de oogjes van een baby uit te spoelen, maar ook bij diertjes die veel last hebben van dichtzittende oogjes wordt dit gebruikt om het schoon te maken. Daarnaast wordt rozenwater vaak gebruikt als diffuser voor de lekkere rozengeur, in bad om tot rust te komen en nog zo veel meer.

Het heeft dus heel wat voordelen waardoor rozenwater erg populair is.

Enkele voordelen rozenwater

  • Helpt goed tegen acne, ontstekingen van de huid en eczeem.
  • Goed voor vermoeide ogen

Doe wat doordrenkte watjes met rozenwater op je oogleden en laat 20 minuten inwerken. Ook bij ontstoken ogen, verzacht en ontspant rozenwater.

  • Helpt om littekens en wondjes te genezen.
  • Kalmeert de huid bij stress en angst.
  • Het helpt de huid te egaliseren en doodt bacteriën.

Je kan bijvoorbeeld wat druppels toevoegen aan je gezichtscrème om zo je ph-balans te herstellen en om huidirritaties tegen te gaan.

  • Bruikbaar als make-upremover.
  • Verfrist de huid. Goed voor in de zomer!
  • Voedt en hydrateert het haar.
  • Helpt tegen een irriteerde hoofdhuid en roos én haaruitval

Dankzij rozenwater krijg je een mooie glans om je haar, helpt tegen haaruitval en kan je haar dikker maken. Voeg gewoon wat rozenwater toe aan jouw shampoo, masseer de huid, laat inwerken en spoel het daarna gewoon mee uit.

Tip

Als je rozenwater koopt in de winkel , zorg dan dat er geen alcohol inzit. Deze werkt nog beter, omdat rozenwater met alcohol de huid heel lichtjes kan uitdrogen.

Zelf rozenwater maken

Je kan rozenwater ook zelf maken. Hou wel rekening met het soort roos dat je gebruikt. De ene roos kan namelijk iets anders ruiken dan de ander.

Voeg enkele rozenblaadjes toe in een pan met wat water. Zorg ervoor dat alle blaadjes net onder het water komen te liggen. Breng het water aan de kook, maar let erop dat het water niet verdampt. Roer zo nu en dan door het water met de blaadjes en plaats de deksel op de pan zodat de geuren niet verloren gaan.

Eens het water kookt zet je het vuur laag en laat je het mengsel twee uur zachtjes sudderen.

Na ongeveer twee uur kan je het rozenwater in een flesje gieten. Et voila! Je hebt goedkoop rozenwater gemaakt.

Opmerking plaatsen