Nu Kerstmis voorbij is, voelt het een beetje alsof het licht verdwijnt; de warme sfeer die deze periode bracht, met de lichtjes in de kerstboom en feestelijke decoraties, maakt stilaan plaats voor een nieuwe frisse start. Toch is het fijn om de gezellige kerstsfeer nog even vast te houden en daarom vonden we het onderstaande projectje met lantaarns wel leuk, omdat hiermee de warme sfeer behouden blijft.

Uit een simpele glazen vaas en een papieren sjabloon, maken we de origineelste lantaarns, die hun warm licht uitspreiden.

Wat heb je allemaal nodig voor dit projectje?

 • Een glazen vaasje met rechte wanden (hetzij cilindervormig, of kubusvormig)
 • LED kaarsjes of een lichtslingertje van kerstmis
 • Wit papier (vraag in de hobbywinkel naar het papier dat zich best leent om patronen in 3D te snijden) Het draait allemaal om het juiste gewicht, om een mooie vorm te bekomen, waardoor de uitsnijdingen niet gaan doorhangen.
 • Fijn papier in een andere kleur, om meer dimensie te geven aan de lantaarn (hobbywinkel)
 • Een patroon dat je zelf uitkiest
 • Een papiersnijder of scherp hobbymes
 • Dubbelzijdige tape
 • Led kaarsjes of lichtslingertje (echte theelichten kan ook, maar omdat er met papier gewerkt wordt, is het toch veiliger om led-kaarsen te gebruiken of een lichtslingertje)

Werkwijze:

 1. Breng je sjabloon over op het witte papier, of print het rechtstreeks af op dit papier.
 2. In het voorbeeld werd een bloemmotief gebruikt. Eerst werden de blaadjes en de stengels uitgesneden; doe dit voorzichtig op een snijmat, om te vermijden dat de vorm helemaal uitgesneden wordt.
 3. Meet nu de omtrek en hoogte van je glazen vaasje. Breng dit over op het papier en knip het teveel aan papier weg.
 4. Nu komt het leuke deel: vouw de uitgesneden bloemblaadjes omhoog, om ze hun driedimensionaal uitzicht te geven. Op die manier komt je project helemaal tot leven.
 5. Wil je enkel het witte papier gebruiken? Kleef dan nu dubbelzijdige tape op de buitenzijde van het glas en kleef daarop je wit uitgewerkt papier. Wil je een speciale sfeer creëren? Kleef dan eerst het fijn gekleurde papier op het glas en daarbovenop het witte papier.

Het is een geduldig werkje, maar het resultaat mag er zijn en je kan op die manier prachtige kaarsenhouders creëren die naargelang het gebruik van verschillende kleuren, elk hun eigen magische sfeer creëren.

Het is dan ook elke dag een beetje Kerstmis, nietwaar?

Bron: https://www.apieceofrainbow.com/diy-dimensional-paper-lanterns-2/2/

Opmerking plaatsen