De bladeren zijn nu met grote getalen gevallen, dus als je nog een deurkrans met bladeren wilt maken, zal je er snel bij moeten zijn. Een alternatief hiervoor is het gebruiken van bladeren van bomen die nu getrimd worden. Op die manier heb je steeds mooie verse bladeren. In het voorbeeld werden magnoliabladeren gebruikt.
Omdat de winter en de bijhorende feestweken steeds dichter komen, mogen we stilaan onze decoraties aanpassen en ze een beetje fonkeling geven. Zo wordt een gewone doordeweekse deurkrans plotseling een feestelijke decoratie. En dat heel makkelijk.

Wat heb je allemaal nodig?

 • -Magnoliabladeren
 • -Een kartonnen doos of een stuk stevig karton
 • -Lijmpistool en lijmsticks
 • -metallic kleur verf in één of meerdere tinten (goud, zilver, koper)
 • -schaar, hobbymes, sierlint of deurhaak

Werkwijze:

 • Je eerste stap is om zoveel mogelijk bladeren te verzamelen; hier werden magnoliabladeren gebruikt, maar alle stevige bladeren met een fijne vorm (de bladeren worden over mekaar heen gedrapeerd) kunnen gebruikt worden. Gebruik de mooiste bladeren (zonder beschadigingen). Voor een krans zoals op de foto, zal je een honderdtal bladeren nodig hebben. Omdat ze toch een kleurtje krijgen, kan je zowel de groene als de bruinere bladeren gebruiken.
  Als je de bladeren langer wilt bewaren, kan je ze op voorhand weken in een oplossing van één deel plantaardige glycerine en twee delen water, gedurende drie tot vijf dagen. Laat ze op een donker plaatsje drogen.
 • Eens de bladeren gedroogd zijn, schilder je een gedeelte van de bladeren in een metallic kleur en een ander deel laat je gewoon naturel groen of bruin.
 • Hier werd een karton gebruikt, als basis voor de krans, maar als je deur niet beschermd is tegen de regen, kan je beter een basis krans nemen in piepschuim of druivelaartakken. Karton werkt heel goed omdat je een platte basis hebt om de bladeren te kleven, maar is natuurlijk wel veel gevoeliger voor buitengebruik.
 • Teken twee cirkels uit op het karton. Neem daarvoor twee ronde vormen van verschillende grootte (zorg ervoor dat er toch een vijftal centimeter verschil op zit, om een voldoende brede krans te hebben) en teken rond de vorm op het karton. Teken eerst de grotere cirkel en daarna de kleinere erin.
  Knip nu de binnenzijde van de kleinste cirkel uit en daarna de buitenste zijde van de grootste cirkel. Je behoudt nu de basis voor jouw deurkrans.
  Maak op diezelfde manier nog een aantal kartonnen kransen. Kleef ze samen bovenop de eerste krans, om extra stevigheid te geven aan de basis.
 • Leg een sierlint over de bovenzijde van de basis en vorm een lus; kleef dit lint vast op het karton. Met de lus kan je straks de krans ophangen. Er bestaan tegenwoordig ook speciale deurhaken, die je gewoon over de deur heen hangt, waaraan je aan de andere zijde de krans kunt bevestigen.
 • Nu kan je beginnen om de bladeren erop te kleven. Kleef vooral de steeltjes vast; als je de bladeren zelf kleeft, zal het effect helemaal anders zijn.
 • Kleef de bladeren in een waaiervorm en laat ze mekaar gedeeltelijk overlappen. Varieer met de kleuren en vul er steeds een aantal naturel bladeren tussen, om een mooie schikking te krijgen. Je kan deze stap ook op voorhand doen en je krans eerst helemaal uitleggen vooraleer je begint te kleven. Vul zo heel de krans op.
  Op het eind van de krans, kleef je de laatste bladeren voorzichtig vast op zo’n manier, dat ze weggestopt zitten onder de eerste.
 • Je feestelijke deurkrans is klaar; geef hem een mooi plaatsje aan de deur (kan zowel binnen als buiten gebruikt worden)

        

Bron:https://www.apieceofrainbow.com/easy-free-diy-magnolia-wreath/

 

 

Opmerking plaatsen