Pompoenen, pompoenen en nog eens pompoenen; in deze tijd van het jaar, worden we overspoeld door deze vruchten; ze zijn dan ook de meest in het oog springende herfstfiguren, vanwege hun kleur en vorm. Daarom zullen er deze maand nog een aantal creatieve projecten de revue passeren, met pompoenen in de hoofdrol.

Dat je met allerlei materialen pompoenen kunt voorstellen, wisten we al. We hadden er al in hout, papier, pvc enzovoort en vandaag tonen we een projectje met vilt; ook een gewaardeerde stof om creatief bezig te zijn.

Wat hebben we allemaal nodig voor dit project?

-Vilten stof in verschillende soorten oranje en andere contrasterende kleur (hier werd wit als contrasterende kleur gebruikt) Je hebt twee formaten nodig per pompoen. Kies ook een kleur voor de stengel van de pompoen.

-Lijm die geschikt is om stof te lijmen (hobbywinkel)

-Borduurdraad; neem hier voldoende van, als je verschillende pompoenen maakt. Je kan hier kiezen voor een gelijkaardige kleur als de stof, maar je kan ook net een contrasterende kleur kiezen, naar wens.

-Zachte mousse om de pompoenen te vullen.

-Een lange borduurnaald.

Werkwijze:

*Knip om te beginnen, één grotere cirkelvorm uit de stof, gevolgd door een stuk rechthoekig vilt voor de stengel.

*Neem een lang stuk borduurdraad en naai rond de buitenste omtrek van de cirkel, met een losse elastische steek (zie foto)

*Hou de naald aan het uiteinde vast en trek nu de stof samen, tot het geheel een kopje vormt.

*Vul je pompoen met de zachte mousse en knoop het uiteinde vast.

*Met de lange borduurnaald, ga je nu een dubbele draad dwars door de vulling steken en over de stof heen rijgen; trek de draad op het einde een beetje strak aan (je ziet dat er nu een vorm ontstaat in de stof).

*Herhaal deze stap verschillende malen, om de groeven van de pompoen te vormen en tot je tevreden bent met het resultaat.

*Knip nu een kleinere cirkel uit en lijm die vast aan de onderzijde van de pompoen.

*Om de stengel te maken, neem je het rechthoekige stuk vilt en rol je het op. Op het eind kleef je de stof samen. Knip het rolletje schuin af op maat.

*Lijm de stengel vast op de pompoen, mooi in het midden.

*Als afwerking kan je nog kiezen om een blad uit vilt te bevestigen, zoals je zelf wenst, of andere accessoires (bv. Takjes van een druivelaar)

*Wil je dat de stengel kan buigen?

Neem dan een klein stukje pijprager en schuif die tussen de stof van de stengel; op die manier kan je je pompoenen een eigen uitstraling geven.

Op deze manier kan je verschillende pompoenen maken, die je dan gegroepeerd presenteert, voor een origineel en speels effect.

Bron: https://americanfeltandcraft.wordpress.com/2013/10/04/diy-mini-felt-pumpkins/

Opmerking plaatsen