Net zoals we in de tuin exotische planten kunnen toevoegen voor een aparte sfeer, kunnen we ook binnenshuis geheel eigen natuurlijke habitats creëren, met allerlei fascinerende planten.

Niet iedereen heeft de ruimte om een binnentuin te maken, maar je kunt ook gewoon een miniversie maken, die je evenveel plezier brengt.

Dankzij de vele elfentuintjes, zijn er in de handel ook diverse mini planten te koop. Die zijn perfect om te gebruiken bij de creatie van een mini exotische tuintje. Je kunt er allerlei leuke details aan toevoegen, waardoor je minituintje een eigen leven gaat leiden, dat uitnodigt om te ontdekken.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-een miniserretje of container in glas

-mini planten naar keuze (houd rekening met de hoeveelheid water die ze nodig hebben; het is altijd beter om planten te kiezen die een evenredige hoeveelheid nodig hebben)

-kiezeltjes of fijne steentjes naar keuze voor de drainage.

-een stuk kokosvezel

-een glasvezel scherm

 

TIPS

Wanneer je op zoek gaat naar een glazen serretje, houd er dan rekening mee dat gesloten containers meer vocht vasthouden en een soort jungleachtig effect creëren wat atmosfeer betreft. Terwijl open containers dan weer ideaal zijn voor cactusachtigen en vetplanten en voor andere planten die minder vochtigheid vragen. Kies een helder, effen glas voor de beste inkijk.

Om de planten makkelijker te positioneren in het terrarium, is het handig als je gebruik maakt van een lange pincet (ook wel gebruikt in aquariums) of keukentangen.

Planten die je kunt gebruiken in terrariums:

De plantjes die je gebruikt in een terrarium zijn best op mekaar afgestemd wat licht en luchtvochtigheid betreft; een raam op het zuiden en westen geeft fel zonlicht, terwijl een oostzijde minder fel zonlicht geeft en op het noorden gerichte vensters en kunstlicht geven nog minder licht.

Houd ook rekening met de groeiwijze van de plantjes. Bij voorkeur groeien die heel traag of blijven ze zelfs klein en kies planten die weinig hinder ondervinden van insecten. (omdat dan heel je terrarium geruïneerd kan worden)

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE BASIS

Je hebt een basis nodig die makkelijk water vasthoudt en luchtig is van textuur en die niet sompig wordt. Een blok kokosvezel is hier perfect voor; het heeft een neutrale kleur, is bestand tegen slijtage en vormt zo de ideale basis voor een gesloten container.

Week de kokosvezel in een emmer met voldoende warm water voor ongeveer 30 minuten en breek het blok dan, terwijl het uitzet.

 

STAP 2 DE STEENTJES

Om voor een goede drainage te zorgen, giet je een laagje fijne steentjes van ongeveer een paar centimeter, op de bodem van de container; gebruik geen schelpen, kalksteen en ander materiaal dat de samenstelling van de grond verandert. Maak een opening in het midden, waardoor je straks meer grond kunt toevoegen.

 

STAP 3 HET SCHERM

Om ervoor te zorgen dat de steentjes en de grond niet vermengen, knip je een stuk glasvezel; bedek daarmee de steentjes; dit vermijdt dat de grond straks tussen de steentjes terechtkomt; glasvezel roest niet. Knip het stuk perfect op maat, zodat het later niet zichtbaar is .

 

STAP 4 DE KOKOSVEZEL TOEVOEGEN

Leg nu de kokosvezel bovenop het stuk glasvezel (tot een tiental centimeter dik, als je container hoog genoeg is) bekijk de verdeling vanop een afstandje; je kunt ook hoogtes en laagtes toevoegen, om het geheel interessanter te maken.

 

STAP 5 DE PLANTEN POSITIONEREN

Vooraleer je de planten in het terrarium plaatst, zet je uit op een tafel, om de beste combinatie te vinden.

Begin met de grootste planten; verwijder zoveel mogelijk zand en andere vulling en trim lange wortels, voor een betere pasvorm.

Zet nu de plantjes één voor één in de container. Je kunt de plantjes ook delen en kleinere delen rondom zetten voor meer assymetrie.

 

STAP 6 DE AFWERKING

Als afwerking kan je bevochtigd mos toevoegen; stop het hier en daar tussen de planten in het terrarium. Je kan hiervoor een pincet gebruiken.

 

WATER GEVEN

Een mini exotisch tuintje vraagt evenveel water als een gewone tuin; zorg er wel voor dat je niet op de plantjes watert en houd het level tot net onder het glasvezelscherm.

Bron: https://www.gardeners.com/how-to/planting-terrariums/7545.html

Opmerking plaatsen