Met deze zomerse temperaturen, is het leuk buiten te vertoeven. Wil je ’s avonds genieten van een zomers aperitief? Waarom dan niet heerlijk relaxen in de buiten jacuzzi? En wat nog meer is? Je kan er ook gewoon zelf eentje bouwen. Er bestaan tal van zelfbouwpakketten, met een uitgebreide handleiding om dit te doen.

Wij hebben er eentje voor jullie uitgekozen. Veel knutselplezier!

Een TÜNNI hot tub

Deze hot tub kan als zelfbouwpakket worden geleverd. Met name voor mensen die het bad meenemen naar hun vakantiehuis in het buitenland, is dit erg handig. Ook voor degene die gewend is om wat te klussen, is het zelf in elkaar zetten een fluitje van een cent.

Bovendien bespaart u geld door de hottub zelf in elkaar te zetten. We hebben voor u een handleiding om de hottub in elkaar zetten, u hoeft geen speciaal gereedschap te hebben. De opbouw van een hottub neemt ongeveer vier uur tijd in beslag. Wanneer de hottub staat kunt u voldaan genieten van het buitenbad

Waar je moet op letten bij de plaatsing van een eigen hot tub :

**De afmeting ofwel plaats voor hoeveel personen

Een hot tub met een diameter van 1,5m en een intern geplaatste houtkachel, biedt plaats voor twee tot drie personen.

Als richtlijn past er voor elke extra 10 centimeter bij de diameter een persoon extra in. Uiteraard hangt het een en ander af van het postuur en hoe ruim de zitplek dient te zijn. Het is verleidelijk om een lekkere ruime hot tub te kiezen, zeker omdat de meerprijs relatief gezien meevalt. Bedenk echter wel dat het niet alleen meer zal kosten aan water en stookkosten, maar dat ook de opwarmtijd van een grotere hot tub langer zal zijn.

**Materiaal en afwerking

Naast de traditionele volledig houten hot tub, zijn er tegenwoordig varianten die geheel van kunststof zijn of een kunststof binnenbak hebben met een houten afwerking rondom.

Een volledig houten hot tub is natuurlijk erg mooi, maar een kunstof binnenbak heeft wel een aantal voordelen. Een houten hot tub moet altijd vol water staan anders kan deze gaan lekken. In de winter is er hierdoor gevaar van bevriezing. Kunststof is erg makkelijk te reinigen, op hout hecht zich makkelijker een laag algen of (bacterie) slijm.

Verder gaat kunststof veel langer mee en geeft geen kans op lekkage dit in tegenstelling tot een houten hot tub. De houten afwerking kan eventueel vervangen worden als deze door de jaren heen minder mooi wordt. Een ander voordeel van een kunststof binnenbak is dat er isolatie kan worden aangebracht tussen de kunststof binnenbak en de houten buitenafwerking! Hierdoor blijft het water langer op temperatuur en kost het minder energie om het water te verwarmen. Zeker in de winter is dit een prettig bijkomend voordeel.

 

**Houtkachel, verwarming

Een interne houtgestookte kachel heeft in het algemeen een beter rendement dan een externe houtkachel. Dit kost alleen wel wat ruimte in de hot tub, maar dat is op zich niet erg. De duurzaamste houtkachels zijn volledig gemaakt van RVS. Soms wordt er ook aluminium gebruikt. Dit heeft als voordeel dat de warmtegeleiding beter is. Er zijn natuurlijk mogelijkheden om het water elektrisch of met gas te verwarmen. Dit gaat echter wel erg ten koste van de sfeer en het is (meestal) duurder in gebruik en aanschaf. Een gezellig knisperend houtvuurtje zal voor velen toch de voorkeur hebben!

**Waterafvoer

Een hot tub bevat vrij veel water en dit moet regelmatig ververst worden. Hou er rekening mee dat er een waterafvoer beschikbaar moet zijn, of dat het water ergens heen kan, bijvoorbeeld een sloot.

**Extra zaken

U kunt het zo ‘gek’ maken als u wilt. Bubbels, jet streams, onderwater LED verlichting in diverse kleuren, waterfilter etc etc. Uiteraard kunt u later ook nog accessoires toevoegen.

**Plaatsing

Het is natuurlijk prettig als de hot tub zodanig geplaatst wordt dat er wat privacy is bij het baden, een beschut plekje is dan ook ideaal. Sommigen geven de voorkeur aan het plaatsten van afdak. U mist dan natuurlijk wel de vrije (sterren) hemel.

Gebruik en onderhoud

Een hot tub moet regelmatig worden schoongemaakt en voorzien van vers water. Hoe vaak dit dient te gebeuren hangt natuurlijk mede af van het gebruik en deels van persoonlijke voorkeur/mening. Bij intensief (dagelijks) gebruik is het toch wel aan te raden om elke paar dagen het water te verversen.

Een volledig houten hot tub moet altijd gevuld blijven met water om lekkage te voorkomen door het krimpen van het hout. Afhankelijk van de (buiten) temperatuur en het gebruik moet het water toch wel wekelijks worden ververst. Wilt u minder vaak water verversen dan is een reinigingsfilter in combinatie met chloortabletten haast onvermijdelijk. U wilt immers geen risico lopen met bijvoorbeeld Legionella (veteranenziekte) of andere soorten bacteriën.

Naast schoonmaken vergt een hot tub niet zoveel onderhoud. Om het hout mooi te houden kunt u het enkele keren per jaar behandelen met lijnolie of iets dergelijks. Na gebruik dient uiteraard de kachel te worden ontdaan van de asresten. Een kunststof hot tub kunt u in de winter het beste leeglaten als u deze niet gebruikt, om bevriezing te voorkomen. Als het langdurig vriest dan kan dat problemen geven voor een houten tub die bij voorkeur gevuld dient te blijven om bevriezing te voorkomen. Eventueel bij verwarmen of een luchtpompje zoals ook in vijvers gebruikt, kan nodig zijn om stukvriezen te voorkomen.

Uiteraard dien de hot tub gevuld te zijn met water voordat u de houtkachel aansteekt. Afhankelijk van de kachel, de manier van stoken, de buitentemperatuur en de gewenste water temperatuur moet u toch al snel rekenen op rond de 2 uur stooktijd voor een 2/3 persoons hot tub. Voor grotere hot tubs, voor bijvoorbeeld 10 personen, is een opwarmtijd van rond de 5 uur heel normaal!

Comments are closed.