Wanneer we de naam hennep horen, denken we meestal niet aan een bouwmateriaal, maar bouwen met kalkhennep wordt steeds populairder zoals ook bij renovatie van woningen.

WAT IS KALKHENNEP?

Kalkhennep is een natuurlijke samenstelling waarbij restproducten van de hennepplant gemengd worden met hydraatkalk, mineralen en water en waaraan geen chemische stoffen worden toegevoegd. Het grote voordeel hiervan is, dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten en dat het product recycleerbaar is.

Het mengsel wordt vooral gebruikt in combinatie met houtskeletbouw en wordt niet enkel gebruikt in de optrek van een woning, maar ook bij de renovatie ervan en kan zowel handmatig aangebracht worden (voor de authentieke toets), als in een plaatstructuur. Handmatig aangebrachte kalkhennep is echter vrij arbeidsintensief, waardoor steeds meer afgeleiden worden gecreëerd, die het werk vergemakkelijken.

WAAROM HENNEP?

Zoals andere nieuwe bouwmaterialen, is ook hennep een perfecte basis om een duurzame en energiezuinige woning te bouwen.

Niet enkel is het ecologisch en recycleerbaar, het regelt ook de vochtbalans in de woning, waardoor er geen hinderlijke vochtproblemen meer optreden.

DE NATUUR IN HUIS

Daarnaast blijft het afgewerkte materiaal zijn werking uitoefenen in het opnemen van CO2 (hetgeen de basisplant in de natuur ook beter doet dan de meeste planten), waardoor je een gezond binnen- en buitenklimaat creëert.

Omdat de kalkhennep geen chemische bestanddelen bevat, wordt de luchtkwaliteit niet negatief beïnvloed, hetgeen resulteert in een gezonde woning.

NIET ONBELANGRIJK

Kalkhennep wordt ook ingezet als isolatiemateriaal, waarbij het warmte beter vasthoudt en minder snel doorlaat, hetgeen zowel in de zomer als in de winter een aangenaam binnenklimaat creëert, zonder alternatieve toevoegingen zoals ventilatie.

Ook wat betreft geluidsisolatie, scoort kalkhennep prima; getuige zijn de vele toepassingen in het verkeer, waarbij geluid en trillingen worden opgenomen.

 

DE TOEPASSINGEN VAN KALKHENNEP

Zoals gezegd, wordt kalkhennep gebruikt bij de bouw van een woning en bij de afwerking ervan.

Op maat gemaakte kalkhennepwanden in combinatie met houtskeletbouw, zorgen ervoor dat de ruwbouw van je woning binnen de kortste keren geplaatst is en de montage slechts dagen in beslag neemt, hetgeen een enorme besparing is op zowel tijd als manuren. Daarnaast is er geen extra isolatie meer nodig, omdat de kalkhennepplaten reeds alle isolatiematerialen bevatten.

 

RENOVEREN

Wil je een deel van je woning of heel de woning renoveren? Dan is kalkhennep een natuurlijke isolatie om zowel vloer, muren als dak te isoleren.

Op die manier kan je alsnog in een bestaande oudere woning een degelijke isolatie aanbrengen die een gezonder klimaat creëert en de huidige bouwnormen benadert, zonder ingrijpende aanpassingen of maandenlange verbouwperikelen.

 

Wil je meer weten over het bouwen of verbouwen met kalkhennep?

https://hempinabox.be/nl/

Opmerking plaatsen