We kennen allemaal de meest voorkomende kruiden voor de kruidentuin. Deze planten worden vooral geplant om te gebruiken in gerechten, of om bepaalde theemengelingen te bereiden. Maar heel wat van die planten en keukenkruiden, hebben ook een medicinale of geneeskrachtige werking. Het beste is wel om zelf niet teveel te experimenteren met medicinale planten, waarvan je de oorsprong en uitwerking niet kent. Blijf dus beter bij die planten waarvan je zeker weet, dat ze niet schadelijk zijn.

ALOË VERA

Van Aloë Vera is al langer bekend dat het goede dingen doet voor de huid en dit zonder bijkomende bereidingen, waarvan je de uitkomst niet weet. De gel uit Aloë Vera kan onder andere aangewend worden bij wondjes, bij verbranding en bij beschadigde huid, vanwege zijn ontstekingsremmende en zuiverende bestanddelen.

De plant kan zowel in de volle grond als in potten geplaatst worden, op een zonnige locatie; ze vraagt weinig verzorging en kan zelfs in arme grondsoorten overleven. Laat je wel goed informeren vooraleer je een plant aankoopt, want niet alle soorten hebben een medicinale werking.

PEPERMUNT

Pepermunt wordt in heel wat toepassingen gebruikt, gaande van tandpasta tot snoepjes, maar wordt reeds eeuwen gebruikt als medicinale plant; denk daarbij aan een heerlijke muntthee, die maagklachten verhelpt en enkele blaadjes meenemen in de auto, kan wagenziekte tegengaan door eraan te ruiken. Daarnaast heeft munt ook een kalmerende werking op de huid, dus een papje van muntbladeren kan een geïrriteerde huid kalmeren.

Plant de pepermunt op een plaatsje in de tuin, waar ze voldoende water krijgt en waar ze ruimte heeft om te groeien.

TIJM

Tijm is zo’n typisch keukenkruid, dat we vooral kennen als smaakmaker. Maar wist je dat tijm ook gebruikt wordt om luchtwegeninfecties te bestrijden? Zo zou het ingenomen worden (gemengd met honing) bij bronchitis en astma en kan een gorgelbeurt ook helpen bij slechte adem en mondzweertjes.

Tijm vraagt geen bijzondere verzorging; een zonnige locatie, zelfs tussen stenen is voldoende en de plant kan zowel een hete zomer als een koude winter doorstaan.

 

ROZEMARIJN

Het beste maatje van tijm is rozemarijn. Je zou het niet zeggen, maar rozemarijn is familie van de muntplant en kan derhalve gebruikt worden voor allerlei kwaaltjes; zo zou de plant bekend staan om het geheugen te verbeteren vanwege haar stimulerende eigenschappen die hersenschade en neurodegeneratie zou tegengaan. Rozemarijnolie heeft in bepaalde gevallen de veroudering van de hersenen vertraagt en daarnaast wordt rozemarijn ook gebruikt bij kanker behandelingen.

De plant kan zowel in de open grond als in potten gekweekt worden en de blaadjes kan je gebruiken in kruidenthee, om het maximum van haar kwaliteiten op te nemen.

 

KAMILLE

Kamille is ons ook niet onbekend en kennen we vooral van haar kalmerende werking. De bloemetjes worden gedroogd en gebruikt om thee te maken; dit helpt ook om de krampen van baby’s te verzachten. Je kan er daarnaast een emulsie van maken die mondzweertjes aanpakt en ook de gevoelige en geïnfecteerde huid is gebaat bij een papje van kamillebloemetjes. En kan je moeilijk inslapen? Een kopje kamillethee voor het slapengaan helpt.

Kies bij voorkeur de Romeinse kamille, als je de eigenschappen ten volle wilt beleven.

GOUDSBLOEM

Goudsbloem heeft haar naam niet gestolen. De oranje en gele bloemetjes zijn een beetje goud voor de tuin. Bijna alle huidklachten kunnen behandeld worden met calendula, van zonnebrand tot acne, maar ook blauwe plekken kunnen benaderd worden met goudsbloem.

De plant zelf groeit makkelijk vanuit zaden en kan overal in de tuin geplant worden.

 

SALIE

Planten van de salvia familie, worden al sinds mensenheugenis gebruikt voor medicinale redenen. De bladeren kunnen gekookt worden en werken eetlustbevorderend en voorkomen winderigheid. Daarnaast wordt de plant vaak ingezet bij menopauze problemen, waaronder opvliegers. Het inhaleren van een emulsie met salie, zou dan weer een effect hebben op problemen van de luchtwegen en ook Alzheimer en depressie kan aangepakt worden met salie.

 

LAVENDEL

Lavendel is altijd een handig kruid om in de tuin te hebben, al was het maar om een opkikker te geven aan je dag. Daarom wordt lavendel ook vaak gebruikt in etherische oliën. Lavendelbloemen in het badwater of onder het kussen, geven een gezonde nachtrust terwijl ook de huid gebaat is bij een wasbeurt met lavendel extract. En last but not least geven de paarsblauwe bloemetjes een heerlijk zen gevoel aan je tuin.

ECHINACEA

Deze plant kennen we vooral tijdens de winterperiode, waar ze in heel wat middeltjes te vinden is om infecties te bestrijden en wordt veel gebruikt in de Native Amerikaanse kruidengeneeskunde. Daar wordt de plant gebruikt om wonden, insectenbeten en zelfs slangenbeten te verzorgen.

Plant ze op een zonnige plaats in de tuin en houd er rekening mee dat je pas in het tweede jaar bloemen zult hebben.

Lees vooraleer je medicinale planten en kruiden gebruikt, vooraf welke delen van de plant gebruikt mogen worden en gebruik ze niet bij enige twijfel en onzekerheid.

Bron: http://www.naturallivingideas.com/medicinal-herb-garden/

Opmerking plaatsen