Energie besparen, dure water- en elektriciteitsrekeningen beperken, we gaan steeds meer op zoek naar duurzamere alternatieven, die onze woning niet enkel milieuvriendelijker maken, maar die ons ook een flinke duit besparen op jaarbasis.

Eén van die maatregelen die meer en meer aan populariteit wint, is het regenwater gebruiken.

Vooral omdat er tijdens droge periodes vaak een tekort dreigt aan leidingwater, nemen steeds meer mensen het besluit om een systeem te installeren, dat het regenwater recupereert.

HEMELWATER IS ER VOOR IEDEREEN

Omdat we in een streek leven waar we aan hemelwater geen gebrek hebben, kunnen we in het voorjaar daarvan profiteren, om een mooie voorraad aan te leggen, om eventuele drogere periodes op te vangen. Een degelijk regenwatersysteem zuivert dit water, waarna het gebruikt kan worden voor heel wat doeleinden in en om het huis. Kortom, als je weet dat we met zijn allen, zo’n 100 liter water per dag per persoon verbruiken, kan je heel wat besparen op je factuur, als je deze investering aangaat.

TOEPASSINGEN VOOR REGENWATER

Regenwater kan je eigenlijk voor best veel toepassingen gebruiken, zoals het toilet doorspoelen, de was doen, de auto wassen, het huis kuisen, ramen poetsen, de tuin besproeien, het terras schuren… eigenlijk voor alles, behalve je persoonlijke hygiëne, drinken en het koken van etenswaren.

De reden dat we geen regenwater gebruiken om onszelf te wassen, te drinken of om te koken, is niet zozeer vanwege de slechte kwaliteit van het regenwater zelf, maar eerder door de substanties die dit water met zich meeneemt, als het door de afvoerbuizen stroomt. Deze kunnen de gezondheid schaden, omdat daar geen externe controle op geldt.

 

HET AANLEGGEN VAN EEN REGENWATERSYSTEEM

Het systeem op zich is best eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een regenput of ton, die je daarna verbindt met je dakgoot. Daarin verzamel je het hemelwater, dat je vervolgens door middel van een pompsysteem oppompt. Daarna wordt het water gefilterd en naar de watertank getransporteerd, waar het klaar is voor gebruik. De meeste van die watersystemen heeft ook een automatische overschakeling naar het gewone leidingwaternet, als de put droog komt te staan. Je kan dus altijd beschikken over voldoende water op deze manier en je waterfactuur doen dalen.

VOORDELEN REGENWATER GEBRUIK

Regenwater is gratis, dat is het grootste voordeel; ok je hebt de investering van het regenwatersysteem, maar dat haal je er moeiteloos weer uit, als je ziet hoeveel water we met zijn allen verbruiken voor dagdagelijkse bezigheden. Deze besparing kan zelfs oplopen tot 60% leidingwater dat we anders meer zouden verbruiken.

Daarnaast kan het op termijn ook de vele waterproblemen oplossen, door overbelasting van het waternet.

Nog een voordeel is, dat regenwater kalkvrij is; toestellen die werken met water zullen dus langer meegaan, omdat ze niet langer aangetast worden door kalkaanslag.

Nog een leuke bijkomstigheid: het aanleggen van een regenwatersysteem wordt ook op heel wat plaatsen gesubsidieerd.

Wil je nog veel meer weten over het regenwaterrecuperatiesysteem?

https://www.facq.be/nl/blog/regenwaterrecuperatie-hoe-werkt-het

https://derioolkrak.be/regenwaterrecuperatie/

Opmerking plaatsen