Het voorjaar is die tijd van het jaar om de broodnodige werken in de tuin uit te voeren. Maar ook het (her)aanleggen van een tuinterras gebeurt meestal in de lenteperiode, om in de zomer te genieten van een mooi verzorgde tuin. Net als in het interieur, is ook in de tuin het woordje duurzaamheid niet meer weg te denken. We willen graag producten die stevig zijn, natuurlijk en lang meegaan.

Bij de aanleg van een tuinterras zijn er ook een aantal zaken waar we rekening mee houden bij de materiaalkeuze. Zo is het uitzicht vaak de eerste factor die ons aantrekt, maar daarnaast is ook onderhoud en houdbaarheid minstens even belangrijk.

Een composiet tuinterras heeft het in feite allemaal.

  • Het is uitermate duurzaam, heeft een natuurlijke uitstraling en is onderhoudsvriendelijk.
  • Composiet is een samensmelting van de looks en eigenschappen van hout (houtmeel), met de stevige en duurzame kwaliteiten van kunststof en daarnaast is het milieuvriendelijk.
  • We kennen composiet vooral van het gebruik als muurbekleding en gevelrenovatie.
  • Het grote voordeel van een composiet terras is, dat het zijn huidige vorm behoudt. Met andere woorden, het is niet afhankelijk van vochtige (weers)omstandigheden, waardoor het ook niet zal rotten of kromtrekken.
  • Omdat het een kunststofmateriaal is, heb je ook geen hinder van schadelijke beestjes die je terrasplanken wel lusten en ze daardoor aantasten.
  • Composiet is ook veiliger dan gewoon hout en vermijdt dat er splinters loskomen en daarnaast is het ook anti-slip, waardoor slip- en valpartijen minder voorkomen.

Uiteraard heb je naast voordelen, ook een aantal nadelen, die we ook moeten vermelden.

Zo is een compleet aangelegd terras in composiet meestal duurder dan een terras in hout. Maar dat verschil haal je op termijn er wel weer uit, omdat je terras in composiet niet of weinig verslijt.

Daarnaast moet je wel iets voorzichtiger omspringen met het verplaatsen of liever verschuiven van potten en meubilair; waar je bij hout eventuele krassen nog kunt verwijderen, lukt dat bij composiet niet of veel minder.

Composiet terrasplanken zijn er in verschillende vormen en afwerkingen alsook kleurpatronen, afhankelijk van het merk en de kwaliteit, maar over het algemeen kan je ervan uitgaan, dat je terras in composiet, de uitstraling krijgt van een terras in bangkirai bijvoorbeeld, met of zonder groeven, wel of niet omkeerbaar.

Een terras in composiet kan zowel als verlengde van de woning worden gebruikt, maar ook aan het zwembad kan je zonder problemen composiet gebruiken, vanwege de anti-slip uitvoering.

Ben je zelf handig? Dan kan je helemaal zelf je terras aanleggen; composiet is een materiaal dat makkelijk verwerkt en het plaatsen gebeurt met de meegeleverde clips, waardoor het zelfs voor de minder handige harry toch nog haalbaar wordt.

Hou er dan wel rekening mee, dat je ook de aanschaf van andere materialen en grondstoffen mee berekent in de prijs.

Met je composiet terras ben je niet elke dag bezig met het onderhoud ervan. Gewoon een borstel met reinigingsmiddel of een hogedrukreiniger met zachte straal doen het werk.

Heb je een vroege barbecue?

Let wel op met vervelende vlekken en laat ze niet intrekken, maar verwijder ze zo snel mogelijk volgens de juiste technieken en nog beter is de barbecue ergens anders neer te zetten.

Wil je zelf een composiet terras aanschaffen?

Let er dan wel op welke kwaliteit je neemt; het is net die kwaliteit die de mate van duurzaamheid garandeert. Ga dus niet voor de minst dure oplossing, maar eerder voor een merkproduct in dit geval.

Meer weten over composiet en de aanleg van je terras?

https://www.aanleggenterras.be/composiet-terras

 

Comments are closed.