Sta je op het punt om een nieuwbouwwoning te bouwen? Dan kunnen de kosten al hoog oplopen, als je vanaf nul een huis wilt oprichten dat aan alle persoonlijke en wettelijke eisen voldoet. Veel mensen staan hierbij voor verrassingen die ze niet op voorhand hadden ingecalculeerd.

Toch zijn er een aantal zaken die je voor ogen kunt houden, waarbij je heel wat kan besparen op het uiteindelijke kostenplaatje.

Bouwonderneming Danilith stelde een onderzoek in naar de bouwtendensen en de kosten die opduiken bij de bouw van een nieuwbouw en kwam met een interessante lijst van budget beperkende middelen, die je in staat stellen om toch je favoriete woonstijl te bouwen, maar met een goedkoper prijskaartje.

1)Doe onderzoek naar de woningprijzen per gemeente

Uiteraard willen de meeste mensen het liefst in de buurt van werk, familie, vrienden en scholen wonen. Dat deze piekplaatsen vaak duurder zijn spreekt vanzelf. Zit je er niet mee dat deze afstand een tikkeltje groter is, dan kan je al heel wat besparen op de aankoop van grond en de aanschaf van een nieuwbouwwoning. Prijzen kunnen dan ook enorm variëren per gemeente.

2)Bouw eenvoudig en hoger

Kies voor een eenvoudige constructie met zo weinig mogelijk hoekjes en kantjes. Dit doet het aantal werkuren van de aannemers en het materiaalgebruik aanzienlijk dalen.

Een woning in de hoogte op eenzelfde oppervlakte als een laagbouw (meer verdiepingen ipv een brede constructie), bespaart in de aanleg van een fundering en de kosten voor het dak (die toch behoorlijk kunnen oplopen)

3)Bouw compact

Een kleine woning hoeft niet compact te zijn en een grote woning kan best compact zijn. Om maar te zeggen “size doesn’t matter”, maar wel een ideale verhouding tussen een zo groot mogelijke oppervlakte waar men leeft (en die verwarmd dient te worden) en een zo klein mogelijk ‘verliesoppervlakte’ zoals buitenmuren, grond, daken, enz …

Denk er dus aan om je woning zo slim mogelijk in te delen.

Denk maar aan de woonkamer naar het zuiden richten en de berging naar het noorden. Zo is er bijvoorbeeld de kubusvormige woning, of een draaitrap ipv een rechte trap, een gesloten bebouwing… het drukt niet enkel de bouwprijs maar zorgt ook voor een lagere energiefactuur.

4)Stabiele fundering

Laat eventueel een grondboring uitvoeren vooraleer je begint te bouwen, om uit te maken of de bodem stabiel genoeg is om de woning te dragen. Het kan je veel kosten besparen om de geschikte fundering te laten leggen.

5)Kies voor een garage buiten de woning

Een garage in de woning neemt heel wat bewoonbare oppervlakte weg, hetgeen een negatieve invloed heeft op het compact wonen ; zie 3.

Plaats daarom je garage buiten je woning en kies eventueel voor een carport in plaats van een vaste garage, dat bespaart je nog meer kosten.

6)Kies prijs-kwaliteit materiaal

Degelijke kwaliteit hoeft niet altijd duur te zijn ; kijk en vergelijk en je zal je veel kosten besparen.

Bijvoorbeeld:

  • kies voor laminaat in plaats van parket. Dit kan al heel wat euro’s per vierkante meter schelen.
  • kies MDF binnendeuren in plaats van glas of eik.
  • Ga voor pvc. Pvc is goedkoper dan aluminium en onderhoudsvriendelijker dan hout maar is tevens sterk en isoleert goed.
  • een degelijke standaardkeuken in plaats van een keuken op maat of designkeuken scheelt heel wat in uitgaven. Ook een werkblad uit hout, inox of arduin is een pak goedkoper dan graniet of composiet.

Je kan eventueel ook kiezen voor een gedeeltelijke afwerking, om nadien je woning stap voor stap op te waarderen naar je eigen tempo en budget.

7)Toekomstgericht en energiezuinig bouwen

Hierbij wordt vooral gedacht aan technieken gericht op het voldoende reduceren van de energiefactuur.

Een goede isolatie is natuurlijk onontbeerlijk ; vooral het dak en de muren vragen een goede isolatie. Voeg daar nog zonnepanelen aan toe en energiezuinige toestellen (vb. waterpomp/zonneboiler) en de factuur zal aardig dalen.

8)Zelf handen uit de mouwen steken

Ben je een handige Harry en kan je bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren? (zoals schilderen, een keuken in elkaar zetten en voorbereidingswerken uitvoeren…) Dan scheelt dit opnieuw een pak in de geldbeugel.

9)Premies

Informeer bij je gemeente welke premies er zijn voor het bouwen van een nieuwbouwwoning , zowel nationaal als lokaal.

10)Sleutel op de deur bouwen

Hierbij staat 1 bouwonderneming in voor het hele bouwproces.

Het grote voordeel hier is dat er maar 1 aanspreekpunt is, en dat er enkel gewerkt wordt met professionals en dat je een voorstel helemaal kan uitwerken volgens jouw budget en voorkeuren.

Meestal is hier de bouwtermijn ook korter omdat je geen verschillende aannemers moet contacteren.

Meer weten?

http://www.danilith.be/nl/advies-en-tips/nieuwbouwwoning-bouwen-binnen-je-budget-10-tips

Comments are closed.