Nu we momenteel allemaal ‘inonskot’ moeten blijven, kunnen we tijd spenderen aan de dingen waar we anders minder tijd voor hebben. En we hebben toch nog een beetje geluk: het weer is aangenaam genoeg om buiten in de tuin te werken of… aan ons terras.

Een terras heeft veel zorg nodig, zeker bij bepaalde tegels en houtsoorten dient er extra zorg gedragen te worden. Daarom geven wij jullie enkel tips en wat extra hulp bij het onderhoud van een terras.

Een proper terras

Na een lange winter is het voorjaar steeds weer dé tijd om het terras aan te pakken en het zomerklaar te maken. Mos en groene aanslag is een jaarlijks terugkerend fenomeen, wat het terras ontsiert en zelfs gevaarlijk kan zijn (bv. uitglijgevaar bij houten planken).

Groene aanslag

Tijd dus om de weinig aantrekkelijke algen te verwijderen.

Natuurlijk is niet elke methode geschikt voor alle materialen. Een aantal tips :

Eerst en vooral, een hogedrukreiniger lijkt voor velen onder ons de meest makkelijke manier om groene aanslag snel en vakkundig te verwijderen, maar niks is minder waar. Door de kracht van dit toestel beschadig je vaak de oppervlakte van zowel hout als tegelvloeren wat ervoor zorgt dat de poriën groter worden, waardoor in het vervolg de algen en mossen zich nog beter kunnen vasthechten. Als je toch een hogedrukreiniger gebruikt, doe dit dan op de laagste stand en vermijd voegen. De beste methode is echter de doodgewone bezem en ouderwets handwerk.

Voorkomen is vaak beter dan genezen. Wie het ziet zitten om in de winter zijn terras regelmatig te schrobben met grof zand, zal minder last hebben van algen en mossen in het voorjaar.

Ben je niet zo moedig? Dan zijn hier enkele huis- tuin- en keukenmiddeltjes om je terras te reinigen :

° Witte azijn of een scheutje bleekwater in water oplossen – begieten – schuren- spoelen, of een combinatie van de twee, in beperkte hoeveelheid

Daarnaast bestaan er tal van anti-aanslagmiddelen op de markt. Lees dan wel heel goed de gebruiksaanwijzing en test eerst een klein stukje van je terras voor het gebruik, want niet elk product is geschikt voor elk materiaal.

Onderhoud natuursteen buitentegels (terras/oprit)

Een goede blauwsteen (zeker de Belgische en Ierse ) is niet poreus. Vlekken (vet, vuil, wijn) verdwijnen na verloop van tijd onder invloed van zon, wind en regen. Vaak volstaat gewoon eens goed schrobben met water en de schuurborstel.

Wie niet kan wachten om regen, weer en wind zijn natuurlijk reinigingswerk te laten doen, kan aan een emmer water 2 soeplepels ammoniak toevoegen, over de vloer gieten, goed schrobben en spoelen… Bij schaduwrijke plaatsen (door bomen, gebouwen) kan het toevoegen van een kleine dosis javelwater (bleekmiddel) aan water wonderen verrichten, schrobben en naspoelen . Tijdens de lente en later de herfst kan een onderhoud met natuurlijke zeep zonder te spoelen er voor zorgen dat het mooie grijs- blauwachtig uitzicht van de blauwsteen behouden blijft.

Keramische tegels zijn weinig poreus; vuil zal zich minder snel hechten, waardoor ze bijzonder onderhoudsvriendelijk zijn. Hier volstaat het een product te gebruiken, dat geen olie, zeep of vet bevat, zoniet krijg je strepen en een vettige onderlaag. Goed naspoelen is hier de boodschap.

Veel schuurplezier !

Comments are closed.