Een winterbarbecue wordt steeds populairder; mensen willen de seizoenen geen roet meer in het eten laten gooien om buiten te vertoeven. En toegegeven, het heeft wel iets om in de winter buiten te zijn met familie en vrienden en samen te genieten van een hapje en een drankje in goed gezelschap.

De minder geoefende barbecuekok denkt nu wellicht onmiddellijk dat het wel een leuk idee zou zijn om ook zo’n winterfeestje te organiseren. Hij haalt gewoon de oude barbecue uit de stal en gaat aan de slag, net als tijdens een zomerse receptie in de tuin. Of als je geen hebt, moet je natuurlijk eerst je bbq kopen.

Maar hier moet toch een beetje (veel) genuanceerd worden.

Een winterbarbecue heeft namelijk weinig tot niks te zien met zijn zomers broertje en kan zelfs een echte flop worden als je geen rekening houdt met een aantal belangrijke (veiligheids)voorwaarden.

Veiligheid

winter-bbq

Wist je bijvoorbeeld dat niet elke barbecue geschikt is om een winterbarbecue te organiseren?

-Een goedkopere bbq bijvoorbeeld is te dun van materiaal om te presteren bij koude temperaturen, waardoor het vlees moeilijker zal garen, omdat de binnentemperatuur gewoon te koud zal zijn.

Kies een bbq met keramische wanden om dat probleem op te lossen, of een ketelbbq . In elk geval moet de bbq een goed sluitend deksel hebben om ervoor te zorgen dat er genoeg warmte kan opbouwen, om ook maar iets te garen.

Green egg barbecue

-Zet je barbecue absoluut op een tochtvrije plaats (buiten uiteraard). Elke graad die het toestel meer moet overbruggen dan nodig, heeft ook weer een invloed op het bakken zelf. (dat in de winter sowieso al een pak langer duurt dan normaal)

!! Let extra op als je een gasbarbecue gebruikt. Als de vlam uitwaait, kan het gas zich ophopen onder het deksel, met alle gevolgen vandien, als je het vuur opnieuw wilt aanwakkeren!

Blijf dus steeds alert tijdens een winterbbq. (zo zet je de bbq ook nooit tegen een houten schutting en andere brandbare voorwerpen)

-Voorzie voldoende licht rond de barbecue (om de garing te volgen) en hou de bakruimte sneeuw- en ijsvrij, om ongelukken te vermijden.

-Hou er rekening mee dat je bij een houtskool bbq meer tijd én kolen nodig hebt, in tegenstelling tot een bbq in de zomermaanden. Maar ook gas kan je beter extra voorzien, om de bbq goed warm te houden.

winterbarbecue

-De winterbarbecue mag best een aantal graden meer aangestookt worden. Kan je je hand langer dan 2 seconden op een afstand van 10 centimeter boven het vuur houden? Dan is de bbq niet warm genoeg.

Wat als de barbecue door de weersomstandigheden niet door kan gaan?

In de wintermaanden is het risico nog groter dat je op het laatste moment de bbq moet laten voor wat hij is.

Ga NOOIT, nee NOOIT de bbq verhuizen naar een garage of tuinhok! (of een andere deels afgesloten ruimte) Het vraagt maar één steekvlam om alles in lichterlaaie te zetten. Daarnaast komt er bij de verbranding van houtskool koolmonoxide vrij, die in een gesloten ruimte tot een giftige hoeveelheid kan opbouwen. Zelfs bij een gasbarbecue kan dit probleem optreden.

Laat ook altijd gasflessen buiten staan…Zelfs als je niet barbecuet.

Wie is de gelukkige kok?

barbecue

Als jij bij koude temperaturen degene bent die de barbecue hanteert, hou je dan ook lekker warm en ga binnen zodra het vlees op de bbq ligt. Het heeft geen nut dat je steeds opnieuw het deksel opent; dit verlengt de baktijd in plaats van hem te verkorten. Een degelijke vleesthermometer kan hier uitkomst bieden.

Let ook steeds op als je met wollen stoffen om en rond de bbq loopt. Zorg steeds voor een goede bescherming, zoals een lederen schort bijvoorbeeld.

-Winter of niet, het is vooral nu, belangrijk dat de barbecue achteraf goed schoongemaakt wordt, om vroegtijdige slijtage te vermijden. Laat de bbq vooral niet buiten staan, nadat hij afgekoeld is. (tenzij het merk het anders aangeeft)

-Tenslotte: hou er rekening mee dat je stukken vlees aangepast zijn aan de temperaturen en gaartijd. Neem dunnere stukken, of voorgegaarde producten om de tijd te verkorten.

winter_barbecue

Als je deze tips in acht neemt, kan je met plezier genieten van je eindejaarsbarbecue en ervoor zorgen dat enkel het vlees en niet de gasten aangebrand zijn…

Hou het veilig!

Extra tips nodig om je eindejaarsbbq te decoreren? Bezoek dan onze blog voor meer feestelijke inspiratie!

Opmerking plaatsen