Snel een extra tuintafel nodig of gewoon fan van de landelijke robuuste stijl? Dan is het volgende projectje iets voor jou. Deze handige en stevige tuintafel is heel makkelijk te maken uit pallets en biedt plaats aan 4 tot 6 personen. Maar je kan ze ook gebruiken als dresseertafel bij een zomerse barbecue en zelfs als werkblad ter aanvulling van een buitenkeuken.

Voor een langere tafel schroef je gewoon meerdere pallets aan elkaar. Als de spaties tussen de planken te breed zijn, kan je er extra planken (van dezelfde lengte en dikte) tussenschroeven. De hoogte moet tussen 70 en 75 cm liggen. Door de tafel te behandelen met een aangepaste beits, olie voor buiten of houtverf, rot het hout niet.

In het midden van de tafel kan je ook een gat boren voor een tuinparasol.

Wat heb je hiervor nodig?

 • 2 pallets van 60 x 80 x 14 cm
 • 1 pallet van 80 x 135 x 14 cm
 • Schuurpapier (korrel 80 grof en korrel 150 fijn)
 • White spirit
 • 8 stevige tafelhoeken (winkelhaken)
 • Houtschroeven (of antisplitschroeven) van 10 mm (voor de winkelhaken) en 30 mm ( voor de zijplank).
 • Verf of tuinbeits en platte borstel
 • Schuurmachine
 • Zaag
 • Drevel en combinatietang
 • Boormachine waarmee je vijzen kan invijzen,
 • Lange vijzen en korte vijzen (De korte vijzen heb je nodig om die latten te bevestigen aan het tafelblad (de lengte moet je zelf even meten, elke wegwerppallet is verschillend). De lange vijzen gebruik je om de poten op het tafelblad te vijzen.
 • Eventueel een doorzichtig plastic zeil op maat om er bovenop te leggen en vast te nieten (dan heb je dus ook een nietjespistool nodig)
 • Als de tafel in de tuin blijft staan, kan je ze ook afwerken met een glazen tafelblad (dit drijft de prijs natuurlijk de hoogte in)

Werkwijze:

 1. Schuur de pallets met een schuurmachine zodat splinters en oneffenheden weggewerk zijn en het hout mooi glad is. Laat een grove schuurbeurt steeds volgen door een fijne schuurbeurt. De plekken die je niet met de machine kan bereiken, schuur je glad met schuurpapier: eerst grof, dan fijn.
 1. Kijk zorgvuldig na of er geen spijkers uit het hout steken. Gebruik een drevel om de spijkers diep in het hout te slaan, of trek ze uit het hout met een tang.
 1. Was het hout af met white spirit om eventuele harsvlekken te verwijderen en laat goed drogen.
 1. Haal van het grote pallet de onderste planken weg om voldoende beenruimte te krijgen. Zorg dat er minstens twee ongeschonden blijven.
 1. Plaats de pallets op elkaar en schroef het tafelblad vast aan de twee zijpallets met winkelhaken. Gebruik voldoende winkelhaken zodat de zijkanten stevig onder het tafelblad bevestigd zijn.
 1. Schroef aan elke zijkant één van de gerecupereerde planken van de onderkant van het lange palet voor de afwerking.
 1. Schilder tenslotte de tafel in een houtbeits voor buiten. Als je de tafel liever schildert met houtverf, gebruik dan eerst een primer/grondverf en na het drogen een houtverf voor buiten.

Het is een relatief simpele klus, maar voor de afwerking heb je wel een aantal uren nodig.

Pallets zijn meestal lastig om te demonteren, vaak breken de planken als je ze probeert los te wrikken.

Bij deze eettafels worden de pallets bijna in hun geheel gebruikt, je hoeft maar weinig planken los te maken van de pallet.

Tussen de zijkanten van staande pallets kan je een versterking aanbrengen met een houten lat. Planken van een pallet zijn daarvoor te kort. Je kunt een steigerplank gebruiken of een vierkant balkje.

Een andere manier om deze horizontale versterking aan te brengen is met een steigerbuis en twee ronde voetplaten die je aan de binnenkant van de staande pallets schroeft.

Bronnen:

https://steigerhout-recycling.nl/palletmeubelen/tuintafel-van-pallets/

http://weekend.knack.be/lifestyle/nest/doen/stoere-pallettafel/article-normal-448775.html

https://greenwayoflife.wordpress.com/2013/09/15/161-een-tuintafel-van-palletten/

Comments are closed.