Nu de herfst dichterbij komt, is het tijd om de ramen en deuren nog een goede onderhoudsbeurt te geven. PVC ramen en deuren hebben minder dan hout te lijden onder de weersomstandigheden, maar niettemin vragen ook zij een regelmatig onderhoud.

Maar hoe onderhoudt en reinig je nu best PVC?

We gingen ten rade bij een specialist ter zake, die de verschillende reinigings- en onderhoud methoden op een rijtje zette.

*In het algemeen worden pvc profielen best met een zachte, vochtige spons en milde niet-schurende reinigingsproducten op waterbasis gereinigd.

*Volgende producten zijn af te raden:

-Producten op basis van ammoniak

-Chloorhoudende producten zoals bijvoorbeeld bleekwater

-Schuurmiddelen, agressieve en bijtende stoffen, ketonsolventen

-Aromatische oplosmiddelen zoals wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, white spirit en dergelijke meer.

-Vermijd daarnaast droogreinigen om krassen op het pvc oppervlak te voorkomen. Voor vervuiling die je niet met water en een mild sopje kan verwijderen, gebruik je best de aangepaste en aanbevolen onderhoudsproducten van Deceuninck®.

*De beste manier om pvc ramen te onderhouden of bij hardnekkige vlekken te reinigen, hangt af van de gebruikte kleurtechniek. (die kan je aanvragen bij je handelaar)

a)Voor pvc profielen met integrale kleurcoating

Meestal zal het voor deze profielen volstaan om ze met water, een zachte spons en een mild, niet-schurend reinigingsproduct te reinigen. De profielen kennen ook een goede chemische bestendigheid, maar zijn echter niet bestand tegen agressieve producten zoals bijvoorbeeld methyleenchloride, waterstofperoxyde, cellulosethinner, aceton, …

Vertonen de pvc profielen na verloop van tijd een witte wasem?

Dit is volstrekt normaal. De gebruikte verven bevatten immers krijt als vulmiddel. Dit krijt zal automatisch na verloop van tijd naar het profieloppervlak stijgen en doffe plekken veroorzaken. Om dit verkrijtingsproces tegen te gaan is het aangeraden  1 x per jaar een simoniseermiddel (bijvoorbeeld Turtle Wax Simonis®) aan te brengen. Dit gebeurt best na een grondige reiniging en opdroging.

Hoe vlekken verwijderen?

-Krassen zo dicht mogelijk omkleven met maskeertape (bijvoorbeeld door de kras te overkleven en dan op de krasrand uit te snijden). Vervolgens de kras retoucheren met een speciale retouchestift (of spuitbus)

-Voor grotere beschadigingen: spuitbus

-Lijmresten: PVC Protect, ZEP Soy Response of gelijkwaardig product

-Cement, beton, mortel, kalk, roestvlekken, …: PVC Cement Wipe-Off

-Viltstiftstrepen en andere gelijkaardige vervuiling die niet met water en huishoudelijk reinigingsmiddel verwijderd kunnen worden: methanol

-Verfspatten van acrylverven (op waterbasis): losweken met warm water en spons

-Verfspatten van synthetische verven: ZEP Soy Response of gelijkwaardig product

-Vliegenuitwerpselen: Innotec Easyclean

b)Voor pvc profielen met folie bekleed

-Profielen met acrylaatfolie mogen NIET met een stoomreiniger gekuist worden. Dit zou moeilijk verwijderbare witte vlekken kunnen achterlaten.

-Op folies met houtstructuur mag geen gekleurd simoniseermiddel gebruikt worden. De vloeistof kan namelijk in de nerven kruipen en wordt dan moeilijk verwijderbaar.

Afdichtingen

De glas- en aanslagdichtingen bestaan doorgaans uit EPDM (Ethyleen propyleen dimonomeer) of TPE (thermoplastisch elastomeer).

Voor het jaarlijkse onderhoud van deze dichtingen (om ze soepel te houden en de levensduur te verlengen) gebruikt u best een onderhoudsstift.

U kan de dichtingen eventueel ook met talkpoeder inwrijven. Contact met talkhoudende, geconcentreerde reinigingsmiddelen dient u echter te vermijden.

Raambeslag

Om het raambeslag te onderhouden en storingsvrij te houden, worden alle bewegende onderdelen best éénmaal per jaar gecontroleerd en gesmeerd waar nodig.

Hiervoor kan eventueel de Deceuninck® beslagolie gebruikt worden.

Om het beslag optimaal wind- en waterdicht te houden, gelden volgende richtlijnen:

-Aandruk tussen kader en vleugel: 3 mm

-Tussen vleugel en buitenkader/middenstijl: speling van 12 mm (± 1 mm). Indien deze speling niet gegarandeerd kan worden tijdens de regeling met beslaginstelschroeven moet het glas heropgespied worden.

Hoe vlekken verwijderen?

-Lijmresten: ether, ZEP Soy Response of gelijkwaardig product

-Cement, beton, mortel, kalk, roestvlekken, …: PVC Cement Wipe-Off

c)PVC profielen in de massa gekleurd

Hoe vlekken verwijderen?

-Krassen of schrammen: indien een simoniseermiddel niet volstaat, even opschuren met schuurpapier in verschillende stappen en met steeds fijnere korrel. Nadien terug opglanzen met schapenwol

-Diepe krassen: opvullen met hardwas (te verkrijgen bij Beltraco Benelux BV)

-Lijmresten: ether, ZEP Soy Response of gelijkwaardig product

-Cement, beton, mortel, kalk, roestvlekken, …: PVC Cement Wipe-Off

-Potloodstrepen: verwijderen met gom, nadien eventueel met water en een niet-schurend huishoudelijk reinigingsproduct of met Deco Clean verwijderen

-Vliegenuitwerpselen: Innotec Easyclean

Meer weten?

http://www.molders-geert.be/pvc-ramen-onderhouden/

Comments are closed.