Met het najaar dat al goed van start is gegaan, komt ook stilaan het einde van het jaar inzicht en een nieuw jaar dat stilaan in zicht is. Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen/wijzigingen met zich mee op heel wat gebieden. En dat is ook voor onze woningen zo. In 2020 zijn er enkele renovatie verplichtingen waaraan voldoen zal moeten worden om jouw woning niet ongeschikt te laten verklaren.

Dakisolatie

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

Wanneer een zolder onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook om de zoldervloer te isoleren. Dat geldt wanneer de gehele isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft. Je kan de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van het energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van je woning.

Risico

Wanneer jouw dakisolatie niet in orde is, loop je het risico om jouw woning ongeschikt tot bewoning te laten verklaren. Dakisolatie kan vanaf 1 januari 2020 bestraft worden met 15 strafpunten. Zo is je woning ook meteen ongeschikt.

Enkel glas vervangen

Tegen 2020 moeten ook alle ramen van woningen minstens dubbel glas hebben. de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Doe je het meteen beter en kies je voor hoogrendementsbeglazing, dan word je beloond met premies.  De netbeheerder beloont met 10 euro per vierkante meter. Voer je samen met deze investering nog twee andere energiebesparende maatregelen uit, dan kan je rekenen op een totaalrenovatiebonus.

De dubbelglasverplichting geldt enkel voor:

  • de leefruimtes,
  • keukens,
  • laapkamers
  • badkamers van een woning.

Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Risico

Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat dubbel glas ontbreekt, worden er strafpunten toegekend: 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

Rookmelders verplicht

Tegen 2020 moeten ook alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder. Het is evenwel ten zeerste aangeraden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer naar buiten te geraken. De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn, voldoen aan de norm NBN EN 14604, reageren met een scherp geluidssignaal en van het optische type zijn.Op deze website van ANPI, een officieel keuringsinstituut voor brandwerende middelen, vind je een lijst met gecertificeerde rookmelders voor woningen. 

Verwarmingsketels

De overheid wil in haar Energierenovatieprogramma ook de verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen bannen. Dit is geen verplichting, wel een ambitie die de overheid nastreeft.  Verder bestaan er wel een aantal controles bij het onderhoud van de cv-ketel waarbij bepaalde waarden niet overschreden mogen worden. Voor aardgas zijn die strenger geworden vanaf 2018.

De verwarmingsmarkt wordt vooral gestuurd via de Ecodesignverordening: hierin wordt bepaald welke cv-ketels er nog mogen verkocht worden. Vanaf september dit jaar werd dit opnieuw strenger. In de praktijk betekent dit dat er bijna alleen nog condenserende cv-ketels (of de beste lage temperatuurketels) kunnen verkocht worden.

Alvast veel succes gewenst met de nieuwe renovatie verplichtingen!

Bron: https://www.zimmo.be/blog/2018/04/19/hier-moet-jouw-woning-tegen-2020-aan-voldoen/

Opmerking plaatsen