Zoals blijkt uit de meest recente cijfers, is recycleren voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk. Vooral plastic blijft een moeilijk onderdeel van het recyclage proces. PMD is ons ondertussen welbekend, maar wat met de andere zogenaamde restplastics? Denk maar aan botervlootjes, bakjes van groente en fruit, kruidenpotjes, flacons in plastic enzovoort. Horen zij nu wel of niet in de PMD zak?

Het antwoord is uiteraard nee, maar in de praktijk wil het nog weleens mislopen. Toch is het van het grootste belang dat we met zijn allen goed leren recycleren, om onze massale afvalberg te verkleinen.

Maar wat gebeurt er dan uiteindelijk met deze goed gerecycleerde materialen, vraag je je wellicht af en worden de materialen op een milieuvriendelijke manier verwerkt tot nieuwe producten?

En wat blijkt: ja hoor, onze botervlootjes en zoveel meer aan restplastics worden omgevormd en opnieuw ingezet tot duurzame gebruiksvoorwerpen.

Bij ECO-oh, worden deze zogenaamde restplastics niet verbrand, maar via een milieuvriendelijk proces, waarbij alle schadelijke stoffen verwijderd worden, omgezet tot waardevolle grondstoffen, die daarna gebruikt worden voor de vervaardiging van producten voor de tuin, bouw en openbare ruimte. Alle producten zijn op hun beurt opnieuw 100% recycleerbaar.

 

Welke producten kan je zoal terugvinden in de sector recyclagemateriaal?

Voor de tuin zijn dat onder andere tuinafboordingen voor gazon, borders, tuinpaden, moes- of kruidentuin, tot zelfs afboordingen voor een zandbak of vijver.

Maar ook  compostbakken en moestuinbakken vinden de weg terug naar de tuin via onze gerecycleerde restplastics.

Het gerecycleerde materiaal is 100% afbreekbaar, duurzaam, bewerkbaar zoals hout, rotvrij en compleet milieuvriendelijk. Het vraagt weinig of geen onderhoud, is bestand tegen water en vocht en heeft een lange levensduur (tot wel 30 jaar of meer).

Wat verlang je van een tuinmateriaal nog meer? Tenslotte zijn deze materialen steeds in contact met de aarde en wat is er dan mooier dan te weten dat er geen schadelijke stoffen in de grond verdwijnen.

Naast deze kleinere toepassingen in tuinen, worden ook steeds meer publieke gedeelten uitgerust met gerecycleerde restplastics. Denk maar aan zitbanken, picknicksets, paden, plantenbakken enzovoort. Goed voor een serieuze verkleining van onze afvalberg.

plantenbakken

zitbanken

Zoals reeds vermeld, vragen de materialen weinig tot geen onderhoud. Bijtende reinigingsmiddelen, schuursponzen en hogedrukreiniging worden zelfs afgeraden; enkel een zachte reiniging met lauw water en een milde zeep is toegestaan. De producten ondergaan daarnaast een natuurlijk verkleuringsproces dat enkele jaren kan duren voordat het stabiliseert.

restplastics

Wil jij graag meedoen aan het verkleinen van de afvalberg en gerecycleerde materialen gebruiken in de tuin? Kijk dan snel waar je deze materialen kunt aanschaffen en leer alles over het recyclageproces en vooral…blijf sorteren en recycleren!

Bron: http://www.eco-oh.com/

Comments are closed.