In december vraagt de tuin minder onderhoud dan tijdens de andere seizoenen, maar toch is enig opruimwerk vereist, om te vermijden dat planten en bomen in de komende lente een minder goede start krijgen.Vooral bomen moeten tijdens de wintermaanden hun broodnodige wintersnoei krijgen.Let op, dit geldt niet voor alle boomsoorten, maar enkel voor knotbomen, zoals er zijn: de wilg, de populier, de es, de eik en de els (waaronder de zwarte els). Ook de hazelaar, die men vaak tot vlak boven de grond afzet en de esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan, linde, olm en sommige fruitbomen, vragen een wintersnoei, om volgend seizoen een betere doorstart te maken. Om een volledig beeld te krijgen van de wintersnoei, kan je altijd een snoeikalender raadplegen.Het is belangrijk, om te snoeien met degelijk materiaal; met andere woorden, zorg ervoor dat de snede van je zaagblad of takkenschaar scherp genoeg is, om te vermijden dat je kneuzingen en beschadigingen aanbrengt aan de bomen, die tijdens de koude wintermaanden minder snel herstellen.

Heb je grote bomen in de tuin, die hun wintersnoei nodig hebben? Roep dan professionele hulp in om deze klus te klaren en als je toch zelf aan de slag gaat, hou er dan rekening mee, dat de werkomstandigheden in de wintermaanden moeilijker zijn dan tijdens de rest van het jaar. Voorzie beschermende kledij, stevige handschoenen en aangepast schoeisel. Daarnaast is het van het grootste belang, dat je bij grote karweien steeds extra bescherming inbouwt naar veiligheid toe, zoals een stevige ladder en bevestigingspunten, die vermijden dat je door gladheid bijvoorbeeld, jezelf in gevaar brengt.

Verzamel alle snoeihout en kijk wat je met het afval kunt doen, in de tuin zelf.

Misschien kan je een deel ervan gebruiken om een winterhotel te bouwen voor kleine tuindieren of insecten die overwinteren in de tuin. Zij zoeken meestal een verwilderd stukje tuin tussen gesprokkeld hout op om hun winterslaap te houden.

Een ander deel kan je perfect gebruiken als brandhout, mits je het goed laat drogen. (droog hout is nog steeds beter voor het milieu)

Heb je nog snoeihout over?Kijk dan snel verder op de blog, om een leuk creatief projectje te zoeken met hout!

Opmerking plaatsen