Heb je geen eigen garage, maar wel ruimte naast je woning? En wil je met de winter voor de deur, je wagen toch minimaal beschermen tegen regen, wind, sneeuw en vorst? Dan kan een carport de oplossing zijn. Niet enkel biedt het onderdak aan de wagen, maar het kan ook een handige manier zijn om muren die het meest blootgesteld worden aan de weersinvloeden, af te schermen.

Kan je zomaar een carport bouwen?
Sinds kort zijn de regels rond het plaatsen van een kleinere aanbouw versoepeld. Wat betreft tuinhuizen en onder andere ook carports, geldt nu dat je geen stedenbouwkundige goedkeuring moet aanvragen, voor constructies die niet groter zijn dan 40 m2. Voor een carport zou dat
voldoende moeten zijn.
Wel is het belangrijk dat je toch even langs het gemeentehuis loopt, zeker als je de carport tegen de gevel van je bestaande woning wilt plaatsen. Tenzij je buurman hetzelfde idee heeft, moet je toch even melden wat je plannen zijn en zal er wellicht overlegd moeten worden met naast
je gelegen eigendommen. Op de betreffende dienst, zullen ze je ook perfect kunnen vertellen, of en hoeveel meter je vrij moet laten.
Het is altijd beter, om deze stap niet over te slaan, wil je vermijden dat je je carport na een tijdje weer af moet breken. Better to be safe than sorry, denken we dan.

Als je dan de goedkeuring hebt, om de carport te bouwen, zijn er nog een aan tal zaken waar je rekening mee moet houden.
Eerst en vooral, welk type carport wil je? Welk materiaal wil je gebruiken? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten carports en welke werken best voor jou?
Het antwoord op deze vraag, zal een persoonlijke kwestie worden, afgaande op de stijl van de woning, je zin voor duurzaamheid, geluidshinder, prijskaartje enzovoort.
Daarnaast is het belangrijk om weten, of je de carport aan de gevel wilt bevestigen.
Kan dit wel met de huidige gevelbekleding en ontwerp van de woning? En zo ja, moet ik daar een vergunning voor aanvragen?
Hou daarnaast ook rekening met ramen en deuren die uitkomen op de gevel waar je de carport wenst te plaatsen; neemt dit teveel licht weg, kan de deur nog comfortabel  openen? Kan ik de grootte aanpassen om praktische problemen op te lossen en zo ja, hoeveel? Een architect kan je
hierbij helpen, om creatieve oplossingen te bedenken, vooral als het gaat om een ruimte voor twee  wagens bijvoorbeeld.


Heel belangrijk is de ondergrond. Wanneer je beslist om een zwaardere constructie te plaatsen, moet de ondergrond stevig genoeg zijn, niet in het minst, omdat het gewicht van de wagen(s) er nog bijkomt. Voorzie een zekere hellingsgraad voor een degelijke afwatering en zorg
ervoor dat de afhelling niet richting je woning loopt. Informeer naar de juiste berekening en hierrond, als je de carport zelf wilt plaatsen.
Wat dit zelf plaatsen betreft, bestaan er heel wat bouwpakketten, waarmee je aan de slag kunt.
Maak voor jezelf de afweging, of je gaat voor een goedkopere, meer standaard versie of een carport die perfect aansluit bij je woning, die een gespecialiseerde firma je op maat kan leveren, mits een iets duurder prijskaartje, maar met die details die jij wilt, om een meerwaarde te creëren.
Deze keuze is persoonlijk en afhankelijk van stijl en leeftijd van de woning uiteraard.
Of misschien ben je gewoon heel erg handig en kies je er bewust voor om dit project helemaal  naar jouw hand te zetten. Op dit vlak zijn de mogelijkheden eindeloos.

Kijken en vergelijken is hier de boodschap!

Nog meer weten?

http://verbouwers.be/garage-carport/carport-plaatsen-tips/
http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/garage-en-carport/carport-plaatsen-vergunning-vs-melding/

Opmerking plaatsen