De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn nu in winterrust. Bij een kale boom overzie je beter welke takken je weg moet snoeien en je ziet de vorm van de boom beter.

Wanneer snoeien?

De meeste bomen snoei je in de winter, wan dan zijn ze in winterrust. Daarnaast kun je bij een kale boom goed zien wat je snoeit. Natuurlijk zijn er voor de verschillende bomen ook verschillende snoeiperioden en methodes.

Op volgende pagina kan je de boomsoort ingeven en kijken wanneer er best gesnoeid wordt :

http://www.tuinieren.nl/planten/plantenindex

Boom snoeien

Een boom hoef je niet te snoeien, maar als hij niet te groot mag worden is het verstandig dit wel te doen. Houd daarbij het model van de boom in stand.

Stappenplan :

Je kunt het best een boom snoeien aan de hand van onderstaand stappenplan.

1.Snoei dubbele koppen weg, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.

2.Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen.

3.Snoei tegen elkaar schurende takken weg, zo voorkom je wonden. Schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen.

4.Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

Voor specifiekere informatie kun je opnieuw terecht op bovenstaande pagina/link

Uitzonderingen

ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Denk bij ABC bomen bijvoorbeeld aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) gaat bloeden en mag ’s winters niet gesnoeid worden. Snoei de ABC bomen vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden.

Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien. (volg bovenstaande link)

Leibomen snoeien

Leibomen snoeien doe je bij voorkeur in de winter. Knip bij leilindes alle zijtakjes terug op de horizontale dikke leggers. Kijk verder bij leilinde snoeien. Leibeuken snoei je alsof het een heg op poten is. Snoei deze in de zomer met een heggenschaar.

Gereedschap

Bij snoeigereedschap vind je alles over welk gereedschap je voor welke planten gebruikt en ook het juiste snoeigereedschap bij een boom snoeien. Moet je een dikke tak afzagen? Dan doe je dat met een scherpe handzaag. Let altijd op dat een tak niet afbreekt waardoor het schors gaat scheuren, daarmee beschadig je de boom. Kijk bij dikke tak afzagen voor de instructievideo. Gebruik bijvoorbeeld de handzaag van ARS en de snoeischaar met telescopische langarm of een snoeischaar voor takken dikker dan 1,5 centimeter.

http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/snoeigereedschap

Bron :

http://www.tuinieren.nl

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.