Nu de herfst steeds dichterbij komt, is het belangrijk om niet enkel jezelf maar ook je tuinbewoners voor te bereiden op de koudere herfst- en wintermaanden. Enkele van die bewoners zijn bomen en deze hebben ook boomverzorging nodig.

Vaak denken we dat bomen nadat ze hun bladeren verliezen geen enkele zorg meer nodig hebben. Maar koude en het gebrek aan voeding kan in de winter voor heel wat stress zorgen bij bomen.

De beste manier om bomen te verzorgen in deze periode, is door ze geleidelijk aan te laten wennen aan de nieuwe situatie en daar kan je nu reeds mee beginnen.

Wanneer de nachten kouder worden, is de tijd gekomen om een extra bescherming te voorzien voor de bomen. Gebruik hiervoor mulch, hetzij organisch van de compost, of aangekocht en leg dit rond de voet van de bomen. Dit zal ervoor zorgen dat water wordt vastgehouden en de temperatuur in de grond stabiel blijft. Zie het maar als een dekentje voor de kou voor de wortels van de boom.

Ook in het najaar en de winterperiode, kan het behoorlijk droog zijn. Het is dan ook belangrijk dat de bomen ook nu voldoende water krijgen; vooral jonge bomen hebben dit nodig. Let er wel op dat je geen water geeft als de bodem bevroren is.

Kijk uit voor beschadigingen. Takken die breken en splijten door onvoorzichtig knippen, of door ijsvorming en dieren die ertegenaan schuren, kan vooral bij de jonge exemplaren voor schade zorgen. Maar ook het wegruimen van bladeren en later sneeuw, kan voor onverwachte ongelukjes zorgen.

Dit kan je voorkomen door de basis in te wikkelen met jute; dit helpt trouwens ook bij te koude temperaturen. Zolang de boom in een slaapstand is, zal deze bescherming zijn werk doen.

De bomen snoeien. De herfst is een goede tijd om dit werkje aan te pakken. Op die manier kan je ook perfect zien hoe je boom groeit, wanneer de overlast aan bladeren en takken verwijderd is. En het vermindert ook stress en zorgt voor een betere groei nadien. Uiteraard heeft elke boom zijn ideale snoeiperiode; een boom die je op het verkeerde moment snoeit, kan je verder beschadigen.

Nieuwe boompjes kan je nu perfect planten; de wortels kunnen zich nu nog voldoende vastzetten en verder groeien, nu het minder warm is. Hou ook hier altijd rekening met het type boom dat je wilt planten en de specifieke eigenschappen ervan.

Nog meer bomenweetjes:

http://www.hortmag.com/weekly-tips/cultivation/fall-tree-care

Opmerking plaatsen