Het plantseizoen is volop in gang en iedereen is op zoek naar die speciale plant, die zijn tuin net dat beetje meer zal geven. Een beetje meer flair, een eigen persoonlijkheid, een bepaald thema, kortom, een eigen unieke stijl.

Een tuin met exotische planten breng een apart gevoel met zich mee, maar vaak zijn exoten niet bestand tegen ons koude en vochtige kikkerlandje, waardoor we de stap naar deze prachtige planten niet durven zetten en daarenboven zijn ze vaak ook duurder in aankoop, waardoor we dan toch maar gaan voor de klassiekers.

Toch zijn er heel wat exotische schonen die bij ons in de tuin perfect gedijen en in elke tuin thuishoren. We laten je graag kennismaken met een aantal van hen.

HIBISCUS

De bloem van de hibiscus brengt onvermijdelijk een zuiderse vibe op het terras of in de tuin en kan zelfs in kleine tuinen of op een balkonnetje gedijen en vraagt al bij al weinig verzorging. Ruim zonlicht en voldoende water zal je een zomer vol uitbundige bloei bezorgen; wel oppassen in de tuin, want hibiscusknoppen zijn eetbaar en worden dus ook gesmaakt door tal van tuinbewoners. Hibiscus is aan de andere zijde dan weer een magneet voor vlinders, voor de liefhebbers en bestaat in verschillende warme kleurtinten van geel tot rood en een aantal koelere tinten zoals wit en paars.

BROMELIA

Bromelia heeft een uitgebreide familie, maar hier gaat het om de exotische soort, die er uitziet als een ananasplant. De bromelia mag dan wel een tropische plant zijn, maar kan verrassend koude temperaturen aan, waardoor ze uitermate geschikt is voor ons klimaat. Water neemt ze op langs de bladeren en wanneer ze geplant wordt in orchidee grondmix, zal ze zich perfect voelen op een lichte standplaats. Jonge scheuten kunnen verpot worden, waardoor je elk jaar opnieuw kunt genieten van deze exoot.

SINT-JOZEFPLANT (Clivia Miniati)

Deze exotische plant wordt eigenlijk gezien als een kamerplant, maar kan best buiten gedijen tijdens de zomermaanden in grote potten. De plant met haar grote trosbloemen en prominente stam, vraagt een centrale plaats op de patio. De plant heeft slechts weinig bemesting nodig en voelt zich het best met de wortels in een pot en is bijzonder geschikt voor mensen die graag kleur willen, maar niet echt groene vingers hebben.

 

MADAME POMPADOUR (Acalypha hispida)

Met zo’n naam verdien je een plaatsje tussen de tropische planten. Deze familie van de kattenstaart, is een makkelijke tuinbewoner die je zal verrukken met haar lange paarsroze bloemen die als een staart in de wind zwiepen. Ruim zonlicht en water en je kunt niet misgaan met deze pluizige klant in de tuin.

JASMIJN (Jasminum officinale)

Deze tropische plant geeft niet enkel geur aan de tuin, maar brengt ook hoogte; ze is namelijk een echte klimmer en kan perfect een saai hoekje opfleuren, met prachtige witte bloemen die van de lente tot laat herfst je tuin zullen sieren. Het enige wat de plant vraagt, is een regelmatige trimbeurt, een plaatsje in halfschaduw en regelmatig water.

 

GEMBERPLANT

De gemberplant is een dubbel succes. Niet enkel brengt ze geur en kleur in de tuin, maar gember is een geliefd kruid in de keuken, voor diverse toepassingen. Deze plant is ook ideaal als je minder zon hebt in de tuin. Vochtige en goed doorlaatbare grond is een must en een beetje bescherming tijdens koude winternachten.

 

SUIKERBOS (Proteaceae)

Protea of suikerbos lijkt een kruising tussen een artisjok en een distel en geeft onmiddellijk een aparte toets aan de tuin. De pluizige bloemen met lederachtige bladeren zijn supersterk en kunnen een droge periode met gemak overleven. Daarnaast zijn ze ook veel vorstbestendiger dan de meeste exoten en kunnen dus een heel jaar buiten blijven. De planten vragen een zanderige grond en slechts 1 tot tweemaal water in de week, met daarnaast een halve dag zon om te bloeien.

 

BOUGAINVILLE (Bougainvillea)

Deze klimmer staat centraal voor Mediterraanse tuinen, waar ze menig gevel siert. Deze plant vraagt het meeste van het klimaat en verkiest droge en superzonnige condities; overwinteren in huis is dus geen optie. Deze plant is gewoon een heel mooie plant om je zomertuin dat exotische gevoel te geven en ze zal je verblijden met een uitbundige bloei tot in de herfst.

 

DE FLAMINGOPLANT (Anthurium)

Deze plant heeft haar naam niet gestolen en brengt je vanzelf in exotische sferen. De rode, witte en roze bloemen gedijen best in vruchtbare vochtige grond en geven een dramatische look aan je tuin met de gelakte bladeren die schitteren in het zonlicht.

CANNA

Canna’s zijn de meest gekende en één van de populairste tropische planten bij ons in de tuin. Omdat ze talrijk en uitbundig groeien en bloeien, zijn ze een waardevolle aanwinst in borders en vooral als je een “moeilijke” grondsoort hebt; Canna groeit zelfs met de voeten in het water, hetgeen ze ook perfect maakt als vijverplant. Teveel zonlicht of voedsel kan je ze niet geven, de plant absorbeert het allemaal met plezier.

 

DE ENGELENTROMPET (Brugmansia)

De kers op de taart om je tuin dat exotische gevoel te geven, is de engelentrompet. Deze impressionante plant zal je humeur positief beïnvloeden, met haar vele grote klokken als bloemen. Plant ze in een grote pot op een plaatsje in halfschaduw en geef ze regelmatig water en de plant zal je belonen met de mooiste bloemen die er zijn. Voorzie wel een overwinterplaats in de winter voor deze exoot.

Zo zie je maar dat er heel wat mooie exotische planten zijn, die ook in onze tuinen floreren!

Bron: https://www.thespruce.com/tropical-flowers-you-can-grow-anywhere-4122087

Opmerking plaatsen