Ben je een echte tuinier en kweek je graag eigen plantjes en- of groenten? Dan is de winter niet het meest geschikte seizoen om in de tuin zaad te laten ontkiemen.

Tenzij je over een serre beschikt, ben je aangewezen op binnenhuis tuinieren, waar je in mini containers, nieuwe plantjes kan kweken. Uiteraard vraagt dit enige verzorging, als je wilt dat de plantjes een goede start krijgen.

Ben je echter niet zo stipt wat betreft water geven en dergelijke? Dan bestaat er een oplossing om toch je plantjes gewoon buiten in de tuin te kweken.

Wat heb je hiervoor nodig?

-Vijf liter plastic flessen

-Plakband

-labeltjes en watervaste pen of marker

-Stanleymes of hobbymes

-Hamer en schroevendraaier

-Zaadjes uiteraard en potaarde voor nieuwe plantjes

Werkwijze :

*Maak met het mes een snee net onder het handvat van de fles, of, als er geen handvat is, op 3/4de van de bovenkant. Snij helemaal rondom, maar laat een klein stukje heel, zodat je de twee helften kan openleggen, maar ze toch nog verbonden zijn. (op die manier kan je ook makkelijk je zaadjes planten.)

*Gebruik nu de hamer en schroevendraaier en maak op die manier enkele gaatjes in de bodem van de plastic fles, om het water goed door te laten. Zes tot tien gaatjes ongeveer, is voldoende. Leg zeker een stuk hout of iets dergelijks onder de fles, om je werkvlak te beschermen.

*maak verschillende labeltjes met de naam van je nieuwe plantjes erop ; je herkent of herinnert vaak niet welke plantjes je geplant hebt, dus is een label met naam geen overbodige luxe. Gebruik zeker watervaste inkt, want de flessen komen buiten te staan. Plaats de labels bij de juiste zaadjes. Je kan ook de buitenkant van de fles voorzien van een naam.

*Vul de bodem van de fles met speciale potgrond voor zaailingen, die je op voorhand reeds vochtig maakt. Maak met een potlood zes tot tien gaatjes, waar je in elk gaatje een zaadje legt.(kijk op de verpakking van het zaad, hoe diep de opening moet zijn.)

*Plaats de twee helften van de fles terug op mekaar en tape ze vast. Op die manier kan je later de fles terug makkelijk openen om de plantjes eruit te halen.

*Je hebt nu eigenlijk een mini serre gemaakt en op deze manier kan je je flessen buiten zetten(zelfs in de sneeuw). De fles zal opwarmen maar niet teveel en de zaadjes krijgen water, door de opening van de fleshals. Zet de flessen dicht bij mekaar, voor de winddichtheid en plaats ze op een plaats waar zon komt(dus NIET tegen een noordelijke muur)en waar ze regelmatig water krijgen.

* Als het weer terug opwarmt, kan je overdag de bovenhelft eraf halen en ’s nachts opnieuw sluiten totdat de vorst helemaal het land uit is ; dan kan je ze helemaal open laten, tot de plantjes groot genoeg zijn, om ze te verplanten in volle grond. Zorg er wel voor dat de potgrond in de flessen voldoende water krijgt, zodat hij niet uitdroogt bij de eerste zon.

Tip : Kies voor plantensoorten die tegen een stootje kunnen, zeker in de winter!

Bron : http://www.gardengatenotes.com/2012/01/03/sowing-seeds-in-milk-jugs/

call2action_post_mag

Download hier

Comments are closed.