Hout is een natuurlijk materiaal, dat nog steeds één van de meest gebruikte materialen is in tuinafwerkingen, net omdat het zo mooi blendt met de natuurlijke omgeving. Maar hout is ook vrij arbeidsintensief. Kijk maar naar terrassen, tuinschermen en tuinhuizen; die zijn toch onderhevig aan een jaarlijks onderhoud, om het hout te voeden en mooi te houden

En net omdat we zo veel mogelijk willen genieten in de tuin en zo min mogelijk werken, worden er ook nieuwe materialen op de markt gebracht die vooral de onderhoudsfactor positief bepalen, zoals composiet.

COMPOSIET ALS HALF NATUURLIJK EN HALF KUNSTSTOF

Composiet wordt samengesteld uit een deel houtvezels of bamboevezels en een deel gerecycleerd polyethyleen. Daarom geeft deze samenstelling nog wel een natuurlijke uitstraling aan je projecten, maar wordt het een stuk steviger en onderhoudsvriendelijker.

TUINHUIS TERRAS TUINSCHERM

Composiet wordt in meer en meer toepassingen gebruikt, zoals onder andere voor het plaatsen van tuinschermen, terrassen en tuinhuizen.

Het grote voordeel is, dat composiet een lange levensduur heeft en dat het waterafstotend werkt, waardoor het materiaal langer droog blijft en daarom ook minder onderhevig is aan de natuurelementen. Logisch gevolg: minder tot geen onderhoud, behalve wanneer er groene aanslag zich hecht, maar dat verschilt van omgeving tot omgeving. Daarnaast trekt het geen insecten aan, die verlekkerd zijn op hout en heeft het een anti-slipwerking (terrassen).

NATUURLIJKE UITSTRALING

Omdat houtcomposiet voor 60% uit houtvezels bestaat en voor 40 % uit kunststof, zal het nog steeds een natuurlijke uitstraling geven aan je tuinhuis of terras. Terrasplanken in composiet hebben trouwens het bijkomende voordeel dat ze niet splinteren en daardoor kindervoetjes beschermen. Tegelijkertijd kan je een kleurtint kiezen, die perfect aansluit bij jouw persoonlijke wensen en tuinthema.

NADELEN

Zoals altijd, zijn er naast voordelen ook nadelen van composiet. Composiet is een allround degelijk materiaal voor buitengebruik, maar het kan na verloop van tijd wel een beetje verkleuren. Daarnaast is een terras in composiet iets duurder in aankoop en vraagt het een voorzichtigere aanpak bij het verschuiven van tuinmeubilair (krassen zullen beter zichtbaar blijven).

Wil je meer weten over het gebruik van composiet in de tuin?

https://www.aanleggenterras.be/composiet-terras

https://www.fonteyn.nl/tuinhuizen/kunststof-tuinhuizen/

Opmerking plaatsen