Een tuin is leuk. Een mooi groen grasveld, een planten en bloemenperk die er beeldig bij ligt. Maar dit alles komt niet vanzelf. Om dit alles zo te houden hebben we iets heel essentieel nodig, namelijk “water”. In de natuurlijke vorm, “regen”…die krijgen we voldoende, maar soms wordt het ook best wel zomers en droog en dan moeten we gebruik maken van andere manieren om alles groen te houden. Elke dag het gazon en bloemen en planten voorzien van water, kan een grote meerkost betekenen in waterverbruik.

De volgende simpele tips, kunnen helpen om water te besparen in de tuin:

Moment van water geven

Het beste moment om water te geven, is ’s avonds en ’s morgens vroeg, omdat overdag het water te vlug verdampt. Dus zorg dan ook dat je op de juiste momenten jouw bloemetjes water geeft.

Water ook niet op winderige dagen, want ook dan treedt er veel meer verdamping op dan normaal.

Sprinklers

Stel sprinklers zodanig op dat ze effectief énkel het gazon besproeien en niet de omliggende straatkant. Als je sprinklers automatisch werken, zet ze dan uit als er regen verwacht wordt en zet ze op een stand die niet constant sproeit, maar bedruipt; op die manier kan je heel wat water besparen.

Gras afrijden

Rij het gras af op een hogere stand. Gras dat iets langer is, geeft minder verdamping. Kies voor beplanting en gras die minder water vraagt.

Regenton

Kies voor het gebruik van een regenton. Op die manier vang je heel wat hemelwater op, dat je kan gebruiken voor de tuin, maar ook om de wagen te wassen en dergelijke..

Hoe je jouw eigen regenton kan maken lees je hier.

Zwembad

Heb je een zwembad? Gebruik dan zeker een cover, want ook dat water verdampt gewoon op warme dagen. Je kan zo liters verliezen. Nog een goede tip is : probeer het water op een koele temperatuur te houden en het waterpeil laag. Als je waterspeeltjes gebruikt, kies dan voor modellen die geen constante wateraanvoer nodig hebben.

Wagen wassen

Was je zelf de wagen? Laat het water in de tuinslang niet continu lopen, maar gebruik een tuinslang met start en stop knop.

Het zijn kleine tips, waar we niet altijd bij stilstaan, maar die je heel wat kunnen besparen.

Geniet van de zomer !!!

Comments are closed.