We zijn met zijn allen sterk bezig om op een milieuvriendelijke manier te leven. Meestal speelt dat zich in de woning zelf af, omdat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen, maar ook in de tuin kunnen we heel wat doen om het milieu te sparen. Vaak staan we daarbij wel stil bij het gebruik van bepaalde producten, maar ook onze gereedschappen die we aanwenden om in de tuin te werken, bestaan uit bepaalde materialen (zoals bijvoorbeeld plastics), die de bodem op termijn aantasten. En daar staan we niet altijd bij stil, als we een plantenschepje aankopen.. dus we kunnen ook op een milieuvriendelijke manier tuinieren.

KLEINE AANKOOP GROOT EFFECT

Vaak wordt ons oog getrokken naar allerlei mooi gekleurde tuingereedschappen, die het tuinieren aangenaam maken. We zijn dan al snel geneigd om te gaan voor de felle kleurtjes, maar bedenk daarbij dat die materialen geverfd zijn en dat die verfdeeltjes na verloop van tijd loskomen van het materiaal na veelvuldig gebruik en in de grond terecht komen, waar ze later wel de bodemkwaliteit aantasten en ook onze groenten bijvoorbeeld. Daarom is het steeds beter om plastic, pvc, geïmpregneerd hout en geverfde tuingereedschappen te mijden.

Wil je dan toch een kunststof gebruiken? Kies dan beter voor polyetheen of polyethyleen; dat is momenteel de meest milieuvriendelijke kunststof op de markt.

 

OP EEN RIJTJE WAT NIET EN WAT BETER

Vermijd dus beter pvc materialen in de tuin; zij zijn gewoon schadelijk. Kies als alternatief voor PE (zie boven)

Daarnaast is het ook beter om geen (geverfd) geïmpregneerd hout te gebruiken; dat bevat zware metalen. Beter is het om voor onbehandeld hardhout te kiezen (met keurmerk).

Zoals reeds vermeld, geeft geverfd gereedschap verfdeeltjes af; gebruik beter materialen in ijzer, inox, koper of brons. (hoe ambachtelijker het proces, hoe beter)

En natuurlijk zijn ook plastics uit den boze; deze vergaan en trekken in de grond; ook hier is het alternatief beter PE.

 

CONCRETE SHOPPINGTIPS

LABELS

Het bovenstaande is allemaal mooi en makkelijk, maar hoe herken je nu welke materialen de juiste zijn en welke niet?

Elk materiaal of gereedschap heeft meestal een label en gebruiksaanwijzing. Daarop moet gewoon de samenstelling vermeld staan, zoniet is het meestal al mis.

Vind je geen samenstelling terug, zoals bijvoorbeeld op emmers, gieters, buizen enzovoort, Kijk dan op de onderzijde; daar vindt je meestal wel een label; als er op dit label PE staat, heb je een voldoende degelijk materiaal.

KLEURTJES

Is het gedeelte van het gereedschap dat in de grond moet, geverfd in een hip kleurtje? Laat het dan beter gewoon hangen. Vaak is het gewoon een eyecatcher, veel goedkoper dan de andere gereedschappen en minder in kwaliteit. Je kan dan beter gaan voor het duurdere exemplaar, dat er misschien minder leuk uitziet, maar wel duurzamer is en veel langer meegaat.

 

KIES VOOR HANDGEREEDSCHAP

Natuurlijk is het makkelijker en vaak handiger om elektrische gereedschappen te kiezen, boven handgereedschap. Maar elektriciteit verbruikt veel energie, waardoor het minder duurzaam is, ook voor tuingebruik. (kies bijvoorbeeld voor een mechanische grasmaaier dan voor een elektrische) Bewaar de elektrische exemplaren enkel voor gebruik dat absoluut nodig is en kies voor de andere gereedschappen, die je weinig gebruikt, bijvoorbeeld huurmateriaal of degelijk handgereedschap. (dat ja, wel vaak duurder is in aankoop, maar ook hier, weer veel langer meegaat)

Je kan bijvoorbeeld ook gereedschappen gezamenlijk aankopen, wat de prijs naar beneden haalt. Je kan er misschien met de buren een gezellig onderonsje van maken om samen de tuin te onderhouden.

 

GOED ONDERHOUDEN VOOR EEN LANG LEVEN

Uiteraard is het niet voldoende om degelijk gereedschap aan te schaffen; je moet dit gereedschap ook goed onderhouden, om de levensduur te verlengen. Reinigen en invetten na gebruik, is geen overbodige luxe, net als het regelmatig bijslijpen. Daarnaast is het belangrijk om je materialen droog op te bergen en regelmatig te ontsmetten.

 

Kortom, vermijd gereedschappen die teveel energie en water verbruiken (zoals hogedrukreinigers) en die schadelijke stoffen bevatten die de bodem kunnen verontreinigen. Kies als alternatief, voor de gezondere kwaliteitsvolle handwerktuigen, die niet enkel langer meegaan, maar er ook voor zorgen dat zowel de tuin, als de mens in de tuin gezonder wordt.

Bronnen:

http://www.velt.be/duurzaam-tuinieren-met-duurzame-materialen

http://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/100_conseils_jardin_NL

Opmerking plaatsen