Met de zomer in het vooruitzicht, wordt de tuin steeds meer onze biotoop. We doen nieuwe ideeën op en kijken uit naar lange zomeravonden en exotische cocktails.Zelfs in een traditionele tuin is het leuk om een zuiders element toe te voegen, om dat zomers gevoel te versterken.

Zo kiezen steeds meer mensen voor een palmboom in de tuin als blikvanger.

In ons klimaat is een palmboom niet altijd evident, maar toch bestaan er al voldoende soorten die de winters in ons land kunnen overleven.

Op zich is een palm geen moeilijke tuinbewoner; hij kent geen diktegroei en heeft geen vertakking van de stam, waardoor je precies weet wat je krijgt bij aankoop en niet voor verrassingen komt te staan na een aantal jaar.

Toch zijn er een aantal regels die je in acht moet nemen bij de aankoop van een palm.

Kies voor een potgrond die voldoende lucht bevat en die water vasthoudt. De grond moet daarnaast de nodige voedingsstoffen bevatten en een stevige basis vormen voor de palm.

Een lichte grondsoort heeft de voorkeur boven een zware grond, maar je kan je tuingrond het beste aanvullen met een speciale palmgrond, die verkrijgbaar is in het verkooppunt; deze grond bevat alle nodige stoffen die belangrijk zijn voor een gezonde palm.

Plant je palmboom op een beschutte plaats in de zon of halfschaduw. Hou er rekening mee, dat teveel warmte in combinatie met zon, kan zorgen voor verbranding en uitdroging van de palm.

Wat het water geven betreft, is de palm niet de meest makkelijke tuinbewoner. Palmbomen die in de volle grond staan, zullen het meestal beter doen, omdat het water beter kan afvloeien. Palmen in potten echter, kunnen het risico lopen dat water blijft staan onderaan in de pot, waardoor de wortels kunnen aangetast worden. Zorg dus steeds voor een pot met opening onderaan, zodat het water zoveel mogelijk weg kan.

Te weinig water, herken je dan weer aan het hangen, vallen of geel worden van het blad. Palmen houden daarnaast meer van regenwater dan van kraantjeswater en als het erg droog is moet je ze elke dag bijwateren.

een palmboom in de tuin

Een palmboom kan ook wat extra bemesting gebruiken in het voorjaar en in de zomer. Het beste gebruik je hiervoor een meststof die langzaam afbreekt of koemest (in korrels). Gebruik de meststof matig.

Omdat een palmboom gevoelig is voor schimmels en bacteriën, is het van belang dat je hem vooral in de winter drooghoudt; preventief kan je hem in de lente reeds behandelen met een anti-schimmel middel. Soms kan een palm nood hebben aan de mineralen ijzer en magnesium; een expert kan je hierbij helpen om orde op zaken te stellen.

Een palmboom in pot gedijt het best in een pot die wat omvang betreft, gelijk loopt met de grootte van de palm. Laat de pot meegroeien met de palm en verpot hem bij voorkeur in het voorjaar.

Verdroogde bladeren of bladeren die vuil en geel geworden zijn, mogen verwijderd worden, ter stimulering van nieuwe bladeren.

Tot slot, in de winterperiode is het belangrijk om je palm droog te houden en te beschermen als de vorst te streng wordt en te lang duurt.

Meer weten over de aanplant van een palmboom?

Bezoek de tuindagen van Beervelde en ontmoet er kenners van exotische planten.

Bron artikel: https://www.palmexpert.nl/verzorgingstips/verzorging-palmbomen

Comments are closed.