Je kijkt uit naar de zomer. Samen met familie en vrienden genieten van lange zomeravonden op je gloednieuw aangelegde terras. De inrichting van deze ruimte vindt je dan ook uiterst belangrijk, omdat die voor de sfeer en de gezelligheid zal zorgen. Maar welke richting ga je uit en met welke zaken moet je rekening houden?

Ontwerp

In de eerste plaats moet je een bepaald ontwerp hebben. Waarschijnlijk heb je bij de aanleg van je terras al een keuze gemaakt tussen modern strak, of landelijk warm. Pas daaraan ook je inrichting aan. Bijvoorbeeld riet en steigerhout staan het leukst bij een landelijk interieur.

Juiste verhoudingen

Meubels, planten, verlichting enzovoort, moeten steeds in verhouding zijn. Een groot terras verdraagt een ruime loungeset, terwijl een klein terras eerder gediend is, met een kleinere bistroset.

Kleuren

Kleuren zijn persoonlijk. Kies jouw favoriete kleur, maar kies een zodanige tint, die mooi aansluit bij de rest van de omgeving. Een clash van kleuren werkt over het algemeen niet ontspannend. Naast de kleur, bepaal je best ook een algemene sfeer. Wil je eerder de romantische toer opgaan, of is je voorkeur eerder mediterraan of oosters getint? Ga echt op onderzoek uit naar de bijhorende kleuren hiervoor.

Thuissituatie

*e familiale situatie zal vaak ook bepalen welke soort inrichting je kiest. Heb je kleine kinderen? Dan kies je best geen super dure witte zetels, maar ga je liever voor goed reinigbare terrasmeubels. Vraag jezelf ook af, hoeveel tijd je wilt spenderen aan het onderhoud van je terras.

Accessoires

Hou rekening met accessoires, zoals stoelkussens en dergelijke. Een romantisch terras met veel bloemen vraagt een aankleding met aansluitende kleurtinten, terwijl bij mediterraan grijs- en natureltinten mooi passen. Een tip : warme kleuren, zoals roodtinten maken kleiner, koele blauwtinten vergroten.

Verlichting

Net als bij de aankleding, moet de verlichting ook aangepast zijn aan de persoonlijke behoefte van de bewoners. Wil je ’s avonds lekker kunnen lezen op het terras? Dan zal je een goede lamp of inbouwspots moeten installeren. Voor sfeervol licht kun je gebruik maken van lantaarns, lichtslingers, kaarsen en/of windlichten. Gebruik wel één stijl en kleur voor je verlichting (modern, landelijk, brocante e.d.), dit creëert rust. Natuurlijk kun je voor een feestje altijd lekker uitpakken met sfeerverlichting. Extra sfeer krijg je door naast het terras en de tafel, ook het pad er naar toe te verlichting met sfeerlichtjes, dit geeft een sprookjesachtig effect.

Sluit je tuin aan bij je terras? Zorg dan ook hier dat planten en bloemen zich in dezelfde sfeer bevinden als het terras. Heb je geen tuin? Werk dan met potten of minituintjes in het terrasthema.

Heb je inspiratie kunnen opdoen? Prima ! Geniet van een sfeervolle zomer.