Nu de zomer stilaan vordert, worden de dagen terug korter en de nachten langer. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de veiligheid in en om het huis.

We spreken hier niet enkel over inbraakbeveiliging, maar ook en vooral veiligheid voor jezelf en je gezin. Een ongeluk ligt vaak in een klein hoekje…eentje dat niet goed verlicht is in het donker.

 

RONDOM DE WONING

Hoe zichtbaar is jouw woning in het donker? Heb je voldoende verlichting aangebracht, waardoor de woning ook in de avonduren voldoende verlicht is? Heb je in het huis de nodige werk- en sfeerverlichting, die aangepast is aan jouw werkschema en het levensritme van je gezin?

Een juiste verlichting maakt van je huis een veilige haven, waar duurzaam wordt omgesprongen met energie en waar verlichting specifiek wordt toegepast om net die ruimtes te verlichten die je woning kwetsbaar maken in het donker.

VERLICHTEN WAAR NODIG

Daarnaast is verlichting ook van het grootste belang voor je eigen veiligheid en die van je gezin, want een slecht verlichte trap bijvoorbeeld, kan de kans op kwetsuren verdubbelen, of een donkere hoek in de garage, kan ervoor zorgen dat je die scherpe werkbank niet zag aankomen.

Kortom, zowel binnen als buiten, is degelijke en slimme verlichting een noodzakelijk element, om je huis veilig en leefbaar te maken.

 

PLAATSEN DIE LICHT NODIG HEBBEN

Er zijn plaatsen en ruimtes in en om het huis, die net dat beetje meer licht verdienen en waar we niet altijd bij stil staan.

 

HET OPSTAPJE AAN DE VOORDEUR

Vaak voorzien we wel een lichtpunt aan de voordeur zelf, maar het opstapje naar de deur toe, wordt weleens vergeten, waardoor mensen wel heel vlot met de deur in huis vallen. Om dat te vermijden is het handig om kleine looplampjes aan te brengen, waardoor je gasten de weg naar het huis (en het opstapje) beter vinden. Bij Lampen24 bijvoorbeeld heb je hier heel wat keuze in. Dit om jouw tuin mooi te verlichten.

Uiteraard is ook de voordeur zelf een belangrijk element, dat een degelijke verlichting vraagt. Zo kan je hier werken met een bewegingssensor, die automatisch het licht aan en uit schakelt, wanneer er iemand de voordeur nadert.

 

MAAK VAN DE VIJVER EEN VEILGE OMGEVING

Heb je een zwemvijver aangelegd? Dan heb je vast en zeker de juiste padverlichting aangebracht om deze ’s avonds mooi te verlichten. Maar heb je daarbij ook gedacht aan de omgeving rond de vijver? Het pad naar de vijver verdient evenveel, zoniet meer aandacht, omdat bij het donker worden, afstanden weleens kunnen bedriegen. Heel belangrijk dus, dat het aanloop pad goed verlicht is. Maar ook natte pekken rond het zwemgedeelte kunnen een reëel gevaar vormen voor de veiligheid ’s avonds. Wil je nog een nachtelijke duik wagen? Zorg er dan voor dat de omgeving rond de zwemvijver degelijk verlicht is.

 

DONKERE HOEKJES IN HUIS

We kennen ze allemaal, die plaatsen in huis, waar er net een stoel in het gangpad staat, of een plantenhouder die nogal krap geplaatst is, waardoor je elke keer je teen stoot. En ook de slaapkamer heeft zowel een aantal verborgen hoekjes en kantjes, die net niet veilig genoeg zijn en die wel een beetje aandacht kunnen krijgen, wat betreft gebruiksvriendelijkheid.

Met de juiste verlichting, kan je deze kleine, vervelende euvels snel oplossen. Zo kan een aangepaste vloerlamp die donkere hoek aan de sofa oplichten of een aantal specifiek geplaatste spots, kunnen dan weer de randen rond het bed duidelijk zichtbaar maken of de weg naar boven netjes uitstippelen, zonder het risico te lopen, dat je ergens tegenaan stoot of erger, dat je valt en je bezeert.

Zo zie je maar dat veiligheid niet enkel belangrijk is wat betreft het buitenhouden van ongenode gasten, maar dat veiligheid start bij jezelf en bij je gezin en verlichting is daarbij een zeer belangrijke schakel.

Kortom, een verlicht huis is een veilig huis!

 

Bron: https://assets.aarp.org/external_sites/caregiving/preparing/lighting_your_home.html

 

Opmerking plaatsen