Wie houdt er niet van wuivende palmbomen en exotische bloemenpracht? Vaak brengen we deze schoonheden ook mee in onze eigen tuin. De keuze en mogelijkheden hiervoor, worden ook steeds uitgebreider. Maar weten we wel genoeg over het onderhoud van deze pareltjes?

Een van de belangrijkste factoren bij exotisch tuinieren is de standplaats, het is heel belangrijk waar je een specifieke plant gaat plaatsen. Welke delen van je tuin liggen in schaduw, welke in volle zon, waar is de zuidkant, noordkant en welke delen liggen in open wind of juist goed beschermd enz… Afhankelijk hiervan kun je bepalen waar je welke plant zal zetten. Er kan later nog altijd gespeeld worden met de plaatsing maar houd er zeker rekening mee in het begin, want het bepaalt mee het succes van jouw exotische tuin. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de grootte van een plant en de ruimte die hij nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen. Dit is uitermate belangrijk want anders zou je wel eens in plaatsgebrek kunnen komen.

Onderhoud van een exotische tuin

Dit valt best mee en hangt af van de planten die je verkiest om in je tuin te plaatsen.

Wanneer je de meest “vorstbestendige planten” neemt, heb je weinig werk. De werken die steeds weerkeren in een gewone inheemse tuin, herhalen zich ook hier, b.v. bemesten, soms snoeien, af en toe extra water voorzien, enzovoort.

In de winter, afhankelijk van de hardheid van de winter en de combinatie kou en vocht, kan het noodzakelijk zijn om in te grijpen en de planten helpen de winter goed door te komen. Dit kan met eenvoudige beschermingsmiddelen, zoals rietenmatten, vliesdoek, noppenfolie, e.a.

Bron : http://www.tuinadvies.be/artikels/starten_met_exotische_tuin.htm

Bescherming

Vochtigheid en koude kunnen al snel hun tol eisen bij planten die niet opgewassen zijn tegen onze winterse klimatologische omstandigheden. Laten we dus even denken aan gevoelige planten die het moeilijk krijgen wanneer het kwik even onder nul zakt.

Dit is slechts een kleine moeite, veelal is een beschutte standplaats en één laag vliesdoek reeds genoeg om deze prachtige planten te beschermen. Vliesdoeken of hoezen laten zowel licht, lucht als water door maar voorzien de planten vooral van een levensbelangrijke winterbescherming!  Zelfs planten die temperaturen tot – 5°C verdragen hebben voordeel bij een dergelijke bescherming.

Hieronder vinden we een aantal meer gekende exoten en hoe ze beschermd moeten worden

Afrikaanse lelies (Agapanthus)

Sommige Agapanthus soorten zijn winterharder dan andere. Bescherm ze in het winter onder glas of onder een vliesdoek tot de planten hun winterhardheid bewezen hebben. Bladverliezende soorten in volle grond kunnen met een dikke mulchlaag worden beschermd.

Bananenplant (Musa)

In milde gebieden zijn sommige soorten zoals Musa basjoo winterhard indien je de wortels afdekt met een mulchlaag en de kruin met stro beschermd. Gevoelige soorten moeten opgepot worden om nadien stevig ingepakt, binnenskamers of achter glas te overwinteren

Indisch bloemriet (Canna)

Canna’s kunnen de winter ondergronds als wortelstokken doorbrengen. Een stevig dekbed van mulch (10 cm) helpt om canna’s door de winter te loodsen. Wil je zeker zijn, dan kun je er best voor kiezen om de wortels in de herfst uit de grond te halen om ze vervolgens op te potten. Bewaar ze nadien op een vorstvrije plaats en geef weinig water. Laat ze voldoende afharden alvorens ze in de meimaand weer buiten te planten.Cordyline

Deze kleurrijke bladplant met talrijke variëteiten zijn over het algemeen kamerplanten. De Cordyline komt oorspronkelijk uit de (sub)tropen waar ze wel tien tot vijftien meter hoog worden. Gedurende de zomer kan de Cordyline ook op terras, balkon en als accent in de border worden gebruikt. Wil je ze bij gebrek aan ruimte buiten laten overwinteren dan bind je de bladeren mooi samen om de plant vervolgens te beschermen met een kwalitatieve plantenhoes. De voet beschermen we met een dikke mulchlaag die we naargelang de behoeftes van de plant in het voorjaar wegnemen.

Reuzen slangenkruid (Echium pininana)

Deze eerder zeldzame exoot heeft zijn oorsprong in Madeira en de Canarische eilanden. De bloei start slechts wanneer de plant een zeker hoogte heeft bereikt en dit kan dus enkele groeiseizoenen duren. Op een beschutte plaats kan je ze dus stevig inpakken in de winter en ze het jaar daarop een nieuwe bloeikans te geven.

Grote honingbloem (Melianthus major)

Deze plant is eerder geliefd voor zijn exotisch blauwgroen blad. Bij vorstgevaar dient de soort in een kwalitatief vliesdoek te worden ingepakt. In volle grond mag de plant absoluut geen natte voeten hebben in de winter en bovendien moeten de voetjes bedekt worden met een dikke mulchlaag. De bovengrondse plantendelen worden ook best met een beschermhoes ingepakt. Dit doen we zolang er sprake is van vorst.

honingplant

Olijfboom (Olea europaea)

Koude winden en vorst kunnen deze mediterrane eyecatcher ernstig beschadigen. Kleine potplanten kunnen binnen, dit kan in een koele maar vorstvrije ruimte. Bij planten in volle grond of in grote potten zijn windbrekers essentieel voor het beschermen van de kroon. Ook de pot kan indien nodig worden ingepakt.

Balkongeraniums (Pelargonium- soorten)

Deze alom gekende balkon- en kuipplant overwintert best in een vorstvrije serre of kas. Ideaal overwinteren ze het best als jonge planten die uit zomerstekken zijn gekweekt. Onbeschadigde planten die in volle grond staan kunnen opgepot en gesnoeid worden om de winter op die manier in de kas door te brengen.

Kuiflelie (Eucomis)

Eucomis verdraagt enige kou maar moet tegen strenge vorst worden beschermd. Vaak wordt de bol in een pot gekweekt en in de winter binnenshuis gehaald. In de volle grond kan de bol overleven onder een beschermende laag van bijvoorbeeld dennentakken.

Boomvaren (Dicksonia)

Wanneer de plant goed doorworteld is kan hij buiten gemakkelijk – 5°C aan. Toch is het beter om de plant in de winter wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken te voorzien van winterbescherming. Een aantal vliesdoeken die de stam en de bladeren beschermen helpen zeker. Als je dan ook nog wat stro en bladeren in de kop plaatst, moet dit voldoende zijn. Wanneer de temperatuur toch niet zo koud is, is het aangeraden om de plant terug uit te pakken en hem toch regelmatig te benevelen met water, dit voorkomt het uitdrogen.

Bron : http://www.tuinadvies.be/artikels/10_exotische_planten_nood_aan_vorstbescherming.htm

Alles wat je nog meer wilt weten over exotische planten :

http://www.tuinadvies.be/categorie/planten/tropische-planten

Comments are closed.