Nu het volop vakantie is, gaan velen onder jullie opnieuw over de grenzen op zoek naar zon en gezelligheid.

De actieve vakantieganger en tuinliefhebber wil misschien ook van de gelegenheid gebruik maken om tuininspiratie op te doen in één van de talrijke tuinen.

Deze keer gaan we naar de prachtige Côte d’azur om ons licht op te steken in de vele exotische tuinen die de streek rijk is. De bloemen- en plantenpracht is daar zo mogelijk nog mooier dan in onze streken en zelfs de balkons zijn er een streling voor het oog.

We somden voor jullie een aantal in het oog springende exotische tuinen op die allen voor het publiek toegankelijk zijn.

*Le Parc Olbius-Riquier in Hyères

Een traditionele 19e-eeuwse landschapstuin die bestaat uit 17 hectare tuin met grote bomen, kronkelende paden, een meer en een kas voor tropische planten en vogels.

Hier kan je je vergapen aan de vele exotische soorten palmbomen, bamboe en vetplanten en daarnaast vindt je er een kleine dierentuin en voor de kleinsten een speeltuin en treintje.

Te vinden op de Avenue Ambroise Thomas, Hyeres Centre, 83400 Hyères

jardins010-me olbius riquier

*Jardin Castel Saint-Clair in het oude Hyères

In het oudste deel van Hyères is op een heuvel Jardin Castel Saint-Clair aangelegd die u via een deur in een oude muur binnen gaat.

De exotische tuinen, circa 6500 m2, lopen terrasgewijs omhoog en bieden een mooi uitzicht op Hyères en de zee. Je vindt er zeldzame soorten subtropische planten en struiken uit Zuid-Amerika en Australië, zoals: cycads, strelitzia, bananenbomen, Erythrina, aloë, yucca, lantana, acacia’s en rijke collecties salvia’s. Het is ook een heerlijk rustpunt in de oude stad.

Deze tuin is te vinden in de Avenue Edith Wharton, 83400 Hyeres

GBPIX_photo_357712 castel st claire

*Le Parc Saint Bernard in Hyères

Le Jardin met de Villa Noailles is een kubistische mediterrane tuin met Japanse invloeden.

Het is een van de beste voorbeelden van de invloed van de Art Deco ideeën over tuinontwerp. Art Deco is gerelateerd aan het decoratieve kubisme. De Paris Expo in1925 omvatte een Tuin van het Water en Licht ontworpen door Gabriel Guevrekian en het leidde tot de opdracht de tuin te ontwerpen voor Charles de Noailles’ Villa. De tuin ligt op een driehoekig perceel, geschikt voor een Art Deco ontwerp. Het heeft een decoratief patroon van vierkante bloembedden, driehoekige bestrating en bolvormige planten.

DSC_8967 st bernard

Montée de Noailles, Parc Saint Bernhard, Hyères 83400

*Jardin Botanique de la villa Thuret in Antibes

Een botanische tuin met voornamelijk niet-inheemse bomen en struiken uit die regio’s van de wereld met een mediterraan of warm gematigd klimaat en een prachtige collectie van cipressen en palmen, zeer mooie exemplaren van Jubaea chilensis de Australische acacia, Mediterrane eiken etc.

Thuret Gardens heeft het klassieke ontwerp van negentiende-eeuwse tuinen en heeft een oppervlakte van 3.5 ha, in hoogte variërend van 20 tot 40 m.

Jardin Botanique de la villa Thuret, 90 Chemin Raymond, 06160 Antibes.

800px-Chamaerops_humilis_-_Villa_Thuret_-_DSC04806

 *Domaine du Rayol in Le Rayol-Canadel-sur-Mer

Het Domaine du Rayol is een beschermd natuurgebied van 20 ha gelegen in Rayol-Canadel-sur-Mer aan de voet van de Maures en tegenover de Iles d’Hyères in de Var, tussen Lavandou en Saint-Tropez.

De tuin ligt op een kaap en biedt een schitterend uitzicht over zee. Door het klimaat gedijen hier vele exotische planten en bomen. Van een woestijngebied en acacia’s , de beroemde Joshua bomen, bamboe soorten, grote eucalyptussenpalmen, cactussen, boomvaren etc. De tuin heeft zo’n 26.000 planten soorten.

Het leuke is dat je hier ook zaden van deze exoten kan aankopen!

Leuke tip : In de zomer is het mogelijk om in de baaien van het domaine de onderwatertuinen te bezoeken en te genieten van de vissen, anemonen en koralen.

Domaine du Rayol , Avenue des Belges, Le Rayol-Canadel-sur-Mer

45356_1326294163 domaine du rayol

*Château de la Napoule aan de baai van Cannes

Een kleine burcht omgeven door groene heesters en bomen en hier en daar een grote toef bloemen. Door het mediterrane klimaat doen ook exotische planten het hier goed. Het perspectief in de tuin wordt versterkt door rechthoekige vijvers en de vele doorkijkjes over de lanen en de zee.

4 tuinen ieder met hun eigen sfeer en tussendoor kan je er ook pauwen, flamingo’s en ooievaars op je pad tegenkomen.

Château de La Napoule, Boulevard Henry Clews, 06210 Mandelieu-La Napoule

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Villa en Jardins Ephrussi de Rothschild in Saint-Jean-Cap-Ferrat

De tuin ligt in de verlengde aslijn van de befaamde roze villa. Bij de grote waterpartij met bloeiende waterlelies en lotussen spuiten feeërieke fonteinen elke 10 minuten op de maat van klassieke muziekstukken.

Er is een Spaanse tuin, een patio met een groenblijvende plantencollectie, Moorse mozaïeken, fonteinen en een echte grot. Dit is met name hoogzomer een rustige en koele plek.

De Japanse tuin is het laatst aangelegd in de grote paleistuin; in 1905 werd alles aangevoerd uit Japan en het rosarium is natuurlijk ingericht met roze rozen.

De exotische tuin is ontworpen met vele grote agaves, cactussen, bloeiende aloë’s en vetplanten, alsook vele tuinpotten met citroen- en sinaasappelboompjes vol fruit. Langs de paden bloeien de geraniums.

Cipressen palmen zorgen voor de nodige schaduw.

Villa en Jardins Ephrussi de Rothschild, 06230 Saint-Jean-Cap-Ferrat

DCIM100GOPRO

*Jardin d’Eguilles bij Aix-en-Provence

Natuur en cultuur vindt u in dit privépark van Max Sauze, gelegen in de buurt van Aix-en-Provence, in Eguilles. Het is op zijn minst een opmerkelijke tuin te noemen, alles staat in dienst van kunst en gevoel.

De tuin begeleidt en ondersteunt de kunst; bomengroepen zijn geplant vanwege het reliëf, om de tuin hoogte en diepte te geven, bodembedekkers zijn het tapijt met daartussen sculpturen van oud metaal en gevonden voorwerpen.

www.max-sauze.com

Alleen na telefonische reservering, bel 0033 603 776 740 of 0033 616 570 8 64

maxresdefault jardins d'eguilles

*Le Jardin Exotique d’Eze, bij Nice

Een bijzondere cactus- en vetplantentuin met spectaculair weids uitzicht op de Rivièra. De tuin van Eze, is een botanische tuin gelegen op een steile heuvel 400 m boven de zeespiegel en heeft een panoramisch uitzicht over de hele regio.

Hij is bekend om zijn honderden exotische plantensoorten zoals cactussen, aloës en agaves. De indrukwekkende collectie gedijt goed in het klimaat van de Franse Rivièra. De tuin werd ontwikkeld vlak na de Tweede Wereldoorlog op en bij de ruïnes van een kasteel. Het is een mooie tuin met leuke plekjes om even uit te rusten maar ook om te picknicken bij de waterval. Het is geen grote tuin maar zeker de moeite waard.

Rue du Château Vieux Village 06360 – EZE

Jardin-Exotique-Eze

 *Les Cèdres in Saint-Jean-Cap-Ferrat

Cedres is een botanische tuin gelegen op het schiereiland van Saint-Jean-Cap-Ferrat, grenzend aan de baai van Villefranche. De tuin van 14,3 ha heeft een van de fraaiste plantencollecties ter wereld en bevat niet minder dan 16.000 verschillende plantensoorten, geplant in zo’n 26 tuinen maar er zijn ook 25 serres die aan o.a. 600 orchideeën soorten onderdak bieden.

Les Cèdres is te vinden op 57 Avenue Denis Séméria, Saint Jean Cap Ferrat.

Groepen moeten zich aanmelden bij de Mairie van Saint Jean Cap Ferrat.

3570209089_f8402fa30a_b les cèdres

 

Bron: http://www.alsgodinzuidfrankrijk.nl/nl/weetjes/tuinen_bezichtigen_provence_cotedazuur_

Comments are closed.