Nog nooit gehoord van een “keerwand”? Geen probleem. Wat belangrijker is, is wat een keerwand voor jouw tuin kan doen.

Vaak gebeurt het dat we verliefd worden op een woning, die helemaal aan onze verwachtingen voldoet, tot we de buitenruimte aanschouwen en we teleurgesteld afdruipen.

Een mooie tuin behoort voor velen dan ook tot één van de prioriteiten van de ideale leefomgeving, meer nog omdat buitenruimte steeds belangrijker wordt in onze manier van leven.

Een buitenruimte die tegenvalt kan dan ook een serieuze domper zetten op onze aankoop, omdat het meestal heel wat extra tijd en kosten met zich meebrengt om dit euvel te verhelpen.

Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

keerwand

Een tuin die bijvoorbeeld op een heuvelachtig stuk grond ligt of die veel hoogteverschillen heeft, vraagt iets meer verbeelding, maar kan een perfect aangelegde tuin worden, door middel van keerwanden.

Met een keerwand, kan je diverse niveauverschillen opvangen en plateaus creëren, die je dan elk op hun eigen manier kan inrichten. (zo kan je op die manier bijvoorbeeld een gezellige zithoek creëren of een zonnige ligweide)

Een keerwand is een aparte muur die gebruikt wordt om water of grond tegen te houden. Meestal bestaat een keerwand uit beton, maar je kan keerwanden ook laten opmetsen, opbouwen uit diverse (prefab) blokken, of kiezen voor een houten keerwand. Keerwanden kennen we vooral als bouwmaterialen bij het optrekken van zwembaden en kelders, maar worden steeds meer gebruikt als esthetisch element om een rommelige tuin meer structuur te geven.

De belangrijkste eigenschap van een keerwand is, dat hij zorgt voor een scheiding; bijvoorbeeld bij hellende bouwgronden, verhindert hij dat bij felle regen, de grond naar beneden schuift.

tuin met keerwand

Omdat keerwanden in verschillende materialen verkrijgbaar of optrekbaar zijn, kan je ze helemaal inpassen in elk type tuin. Je kan ervoor opteren om ze volledig te laten inblenden tussen het groen, maar je kan er ook echte eyecatchers van maken.

Een houten keerwand bijvoorbeeld vergroot de natuurlijke look van je tuin, maar een betonnen keerwand kan je vinden in diverse kleuren, waarbij je tuin onmiddellijk een creatief en decoratief element krijgt.

De keerwanden zelf kan je ook nog verder bekleden met onder andere planten, steenstrips of natuursteen, waardoor je voor een geheel eigen uitstraling zorgt .

keerwand tuin

Plaatsing

In plaats van het uitgraven van de grond in de tuin, om een effen vlak te bekomen, worden keerwanden gewoon ingegraven in de grond, waarbij een sleuf in de bodem, aangevuld met een laagje stabilisé, de keerwanden vasthouden. Na het uithardingsproces worden ze gewoon bijgevuld met aarde en zorgen ze voor een stevige afscheiding, die mooi samenvalt met de rest van de tuin.

Na een tijdje is de natuur rond de wanden heen gegroeid en kan je genieten van een heerlijk natuurlijk golvende tuin en ben je die eerste frustraties helemaal vergeten. Want waar je eerder minder ruimte in de tuin had, door vervelende hoogteverschillen, heb je nu extra leef- speel- en ontspanningsruimte gecreëerd, waar je heerlijk kan genieten.

Meer weten over hoe je van jouw tuin de perfecte buitenruimte kan maken?

Bron: http://www.hetportaal.be/keerwanden.html

Opmerking plaatsen