Wat is er gezelliger dan in de zomer een gezellig vuurtje in de tuin te maken tijdens een zwoele zomeravond en samen met vrienden keuvelen met een hapje en een drankje?

Maar kan je zomaar ongestraft een vuurtje maken en hoe hou je het milieuvriendelijk en aangenaam voor de buren?

Het is al geruime tijd verboden om een open vuur te maken in de tuin. Uiteraard hebben we het hier over het verbranden van afval en niet over een kampvuur of barbecue.

Daarbij mag er onder geen beding geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout of afval verbrand worden. En een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Maar desalniettemin is het toch belangrijk om te weten hoe en met welk soort hout je nu best dat vuurtje maakt om het milieu niet teveel te belasten.

Bij het verbranden van hout komen vaak fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij, zoals benzeen en dioxine die kankerverwekkend zijn. Dit gebeurt vooral als je het vuurtje net hebt aangestoken én als je dit weer dooft. Hoe kun je die ongezonde stoffen beperken?

*Stook nooit geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen zeer schadelijke stoffen vrij.

*Gebruik altijd schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.

*Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden, dat is het milieuvriendelijkst.

*Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Op nummer twee staat goed gedroogd haardhout.

*Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Hoe kan je het ook voor de buren aangenaam houden?

Niet iedereen houdt van de geur van rook en als de wind toevallig de verkeerde richting uitgaat, kan dit voor de buren best lastig worden. Hoe vermijdt je overlast?

*Stook alleen hout dat goed droog is, daarmee zorg je dat anderen geen last van rook of stank hebben.

*Laat zelf gehakt brandhout minstens 2 jaar drogen! Het hout is droog genoeg als het gebarsten is of de bast loslaat.

*Houd ook rekening met de windinrichting, zodat de rook niet rechtstreeks bij je buren naar binnen waait. Bij windstil of mistig weer kun je beter geen vuur maken, dan blijft de rook te veel hangen.

*Gebruik een vuurpot

Vuurpotten zijn een aantrekkelijk alternatief voor wie weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel, om ongelukken te voorkomen.

Verstandig barbecueën

Barbecueën veroorzaakt altijd uitstoot van broeikasgassen en draagt zo bij aan klimaatverandering. Een gasbarbecue stoot iets meer CO2/kg uit bij de verbranding dan houtskool: gemiddeld 3,6 kg CO2, net zoveel als 17 km autorijden.

Het gezondere alternatief:

Een elektrische of gasbarbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Maar in alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue aan te schaffen met een vetopvangplaatje.

Heb je toch een klassieke barbecue?

Gebruik dan beter houtskool of briketten met FSC- of PEFC-keurmerk. Het hout daarvoor komt uit verantwoord beheerde bossen of kies voor kokosbriketten gemaakt van natuurlijk afval, zij bevatten minder vluchtige stoffen. Zulke kokosbriketten verbranden op een hogere temperatuur, waardoor de verbranding beter verloopt en er minder schadelijke stoffen vrijkomen (vluchtige organische stoffen). Een ander milieuvoordeel is dat kokosbriketten grondstoffen besparen.

Meer over milieuvriendelijk barbecueën:

*Koop een barbecue die niet te groot is. Zo gebruik je niet te veel brandstof.

*Wees zuinig met de brandstof.

*Kies voor een milieuvriendelijk menu: vlees(vervangers) en vissoorten die het milieu minder belasten, en kies meer voor groentespiesen, geroosterde groente, gepofte aardappels en maïskolven van de grill.

*Zorg dat je geen voedsel verspilt. Koop op maat in en laat het eten zo lang mogelijk afgedekt in de koelkast staan. Zet restjes eten ook snel weer terug in de koelkast. Of rooster ze op de barbecue en bewaar ze voor de dag erop.

*De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Het kan gewoon bij het restafval. In kleine beetjes kun je houtskool as wel op je eigen composthoop gooien, of gebruiken als mest in je tuin.

*Voor een picknick, op het strand of de camping kan een wegwerpbarbecue handig zijn. Als je dat een keer per jaar doet, is een wegwerpbarbecue waarschijnlijk niet nadeliger dan een gewone barbecue.

*Sluit ramen en deuren als je (of jouw buur) gaat barbecueën. Dat voorkomt vervuiling van de lucht in huis. Je kunt de overlast voor de buren beperken door rekening te houden met de windrichting.

Meer weten?

https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tuinieren/tuinontwerp/vuur-maken-in-de-tuin/

https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/barbecue/

1 Comment

  1. Wij zijn van plan om binnenkort een vuurkorf te kopen. Zo kunnen we deze zomer ook op koele avonden genieten van onze tuin.

Opmerking plaatsen