Met de lente komen ook de noodzakelijke tuinwerken er weer aan. Eén van de minder leuke aspecten van een tuin en terras, zijn de mossen die zich overal vestigen, door het vochtige klimaat en het gebrek aan zonneschijn tijdens de wintermaanden. Vooral wie in een bosrijke omgeving woont, zal hier meer hinder van ondervinden. Maar hoe kan je die groene aanslag verwijderen van terras en tegels?

NOODZAKELIJK KARWEI

Net nu je wilt genieten van de eerste zon, ligt je terras er niet zo fraai bij; de groene aanslag werkt dan ook heel ontsierend voor de tuin (tenzij je een landelijke tuin hebt, dan kan het nog enigszins passen in het kader) en je wilt er graag vanaf. Niet enkel is het geen mooi zicht, de mossen maken dat de ondergrond glad en gevaarlijk wordt om op te lopen, wat maakt dat de aanslag verwijderd moet worden.

DE JUISTE OMSTANDIGHEDEN

Let wel, als je bepaalde producten gebruikt om de aanslag te verwijderen, sommige werken slechts doeltreffend vanaf een bepaalde buitentemperatuur; hou daar rekening mee, als je een duur product aanschaft. Lees altijd eerst de producteigenschappen.

WELKE PRODUCTEN GEBRUIKEN?

Uiteraard kiezen wij hier voor de milieuvriendelijke manier van ontmossen en in de handel bestaan al verschillende middelen die het ecologische label dragen. Dus, of je kiest voor een natuurlijk middel of een chemisch middel, is persoonlijk. Toch even opmerken, dat producten zoals bleekwater en chloor niet milieuvriendelijk zijn en door het grondwater worden opgenomen, hetgeen dan ook de fauna en flora niet ten goede komt. (dat geldt trouwens ook voor ammoniak en strooizout)

ECOLOGISCHE ALTERNATIEVEN

Een veel beter alternatief is bijvoorbeeld het gebruik van soda en groene zeep, zowel afzonderlijk als in combinatie te gebruiken; deze producten zijn biologisch afbreekbaar en sparen de natuur.

Nog een natuurlijk alternatief, is het gebruik van schoonmaakazijn; let wel, dit is geen gewone eetazijn, maar een biologische azijn die je ook in natuurwinkels kunt kopen. Vermengd met water, werkt deze azijn perfect, al vraagt het net iets meer werk.

HET SNELLE WERK OF GEWOON MANUEEL

Het aanbrengen van een schoonmaakproduct kan op verschillende manieren gebeuren, maar veel mensen gebruiken nog steeds de hogedrukreiniger. Uiteraard gaat dit snel en grondig, maar op termijn zal je daardoor steeds vaker het terras of oprit moeten ontmossen. Wat gebeurt er? Door de diepe reiniging met hoge druk, worden materialen poreuzer gemaakt, waardoor vuil en aanslag makkelijker hechten, met het logische gevolg: meer schoonmaakwerk.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Groene aanslag is moeilijk te voorkomen, zeker wanneer je in een bosrijke omgeving woont, maar er zijn enkele zaken die je kunt doen, om ervoor te zorgen dat de aanslag minder snel terugkomt.

Wanneer je je terras of oprit droog kuist met een borstel, gooi dan eerst wat zand over het terras heen en borstel met een harde borstel het oppervlak; dat ruimt eventuele opkomende mos- en algdeeltjes.

Is je terras nog in aanleg? Zorg er dan voor dat je terras of oprit voldoende afwatert; op die manier kunnen mossen en algen zich minder goed hechten aan de bodem en zorg er ook steeds voor dat het terras of oprit mooi egaal blijft liggen (zonder hoogteverschillen). En als je de keuze hebt, leg dan je terras op een zuid/zuidwest gelegen stuk grond, waar weinig omliggende begroeiing is en je veel uren zon hebt per dag.

GENIET VAN DE LENTE!

Meer weten over de aanleg en reiniging van terrassen?

https://www.aanleggenterras.be/terras-reinigen/groene-aanslag-verwijderen

Opmerking plaatsen